Државни секретар Стана Божовић се састала са УН Тимом за редукцију ризика од катастрофа

Државни секретар Стана Божовић се састала са УН Тимом за редукцију ризика од катастрофа

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДржавни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић одржала је данас састанак са УН Тимом за редукцију ризика од катастрофа (CADRI мисијом) у Србији. Теме састанка биле су даље унапређење сарадње у области животне средине, са нарочитим акцентом на климатксе промене, деградацију земљишта, поплаве, као и обавезе у оквиру поглавља 27 које имамо у циљу спречавања катастрофа.

„Важна је превенција од катастрофа, процена стања, али и акциони план који ће покрити све секторе. Проблеми са којима можемо да се сусретнемо и са којима смо се сусрели у мају ове године, не тичу се само Србије, региона, већ и читавог света. Последице су нам показале да нисмо спремни и морамо више радити на том проблему у будућности“, рекла је државни секретар Божовић.

Божовић се осврнула је нагласила да је регион југоисточне Европе све више угрожен разним врстама природних опасности поплаве, суше, екстремно високе температуре, земљотреси, клизишта, олујне непогоде, техничко-технолошким несрећама, дејством опасних материја и других стања опасности. Глобалне климатске промене такође доприносе уништавању животне средине, са штетним утицајем на здравље људи, опстанак многих природних врста и културно наслеђе.

  „Србија је донела Националну стратегију заштите и спасавања у ванредним ситуацијама која дефинише и одређује националне механизме координације и смернице програма за смањење катастрофа узрокованих природним појавама и опасности од несрећа, заштиту, одговор и санацију последица. Националном стратегијом предвиђа се могућност ефикасне регионалне сарадње, имајући у виду све израженију потребу заједничког одговора на изазове“, рекла је државни секретар.