Državni sekretar Stana Božović se sastala sa UN Timom za redukciju rizika od katastrofa

Državni sekretar Stana Božović se sastala sa UN Timom za redukciju rizika od katastrofa

OLYMPUS DIGITAL CAMERADržavni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović održala je danas sastanak sa UN Timom za redukciju rizika od katastrofa (CADRI misijom) u Srbiji. Teme sastanka bile su dalje unapređenje saradnje u oblasti životne sredine, sa naročitim akcentom na klimatkse promene, degradaciju zemljišta, poplave, kao i obaveze u okviru poglavlja 27 koje imamo u cilju sprečavanja katastrofa.

„Važna je prevencija od katastrofa, procena stanja, ali i akcioni plan koji će pokriti sve sektore. Problemi sa kojima možemo da se susretnemo i sa kojima smo se susreli u maju ove godine, ne tiču se samo Srbije, regiona, već i čitavog sveta. Posledice su nam pokazale da nismo spremni i moramo više raditi na tom problemu u budućnosti“, rekla je državni sekretar Božović.

Božović se osvrnula je naglasila da je region jugoistočne Evrope sve više ugrožen raznim vrstama prirodnih opasnosti poplave, suše, ekstremno visoke temperature, zemljotresi, klizišta, olujne nepogode, tehničko-tehnološkim nesrećama, dejstvom opasnih materija i drugih stanja opasnosti. Globalne klimatske promene takođe doprinose uništavanju životne sredine, sa štetnim uticajem na zdravlje ljudi, opstanak mnogih prirodnih vrsta i kulturno nasleđe.

  „Srbija je donela Nacionalnu strategiju zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama koja definiše i određuje nacionalne mehanizme koordinacije i smernice programa za smanjenje katastrofa uzrokovanih prirodnim pojavama i opasnosti od nesreća, zaštitu, odgovor i sanaciju posledica. Nacionalnom strategijom predviđa se mogućnost efikasne regionalne saradnje, imajući u vidu sve izraženiju potrebu zajedničkog odgovora na izazove“, rekla je državni sekretar.