Детаљније анализе показале да су након акцидента на Дунаву физико-хемијски параметри у прописаним границама

Детаљније анализе показале да су након акцидента на Дунаву физико-хемијски параметри у прописаним границама

Детаљније анализе узорака воде реке Дунав, непосредно након акцидента услед потонућа барже "Лола - 5" која је превозила азотно ђубриво, показале су да нема промене органолептичких особина воде (боја и мирис воде, и видљиве отпадне материје), као и да су добијене вредности физичко-хемијских параметара одговарале I, II и III класи квалитета површинских вода.

Резултати анализа воде узорковане 05.01.2024. код Бачке Паланке, показали  су да су се вредности физичко-хемијских показатеља кретале у прописаним границама за I и II класу квалитета површинских вода, док је анализа садржаја укупног органског угљеника и укупног азота показала да су вредности одговарале III класи квалитета површинских вода.

Узорци су узети на три локалитета у зони акцидента, код моста "25. мај" који спаја граничне прелазе Бачка Паланка – Илок.

Агенција за заштиту животне средине је узорковала воду на тој локацији 05. и 06. јануара. Надлежни водни инспектори најавили су ванредно узорковање у пет тачака и у уторак, 09. јануара, о чему ће јавност бити обавештена у најкраћем року.

Натоварена баржа "Лола - 5", коју је вукао немачки брод "Антониа" потонула је у 00.40 сати код Бачке Паланке. До пловне незгоде је дошло када је брод ударио у стуб моста "25-Мај" који спаја граничне прелазе Бачка Паланка-Илок, на територији пловног пута реке Дунав у Републици Хрватској.