Detaljnije analize pokazale da su nakon akcidenta na Dunavu fiziko-hemijski parametri u propisanim granicama

Detaljnije analize pokazale da su nakon akcidenta na Dunavu fiziko-hemijski parametri u propisanim granicama

Detaljnije analize uzoraka vode reke Dunav, neposredno nakon akcidenta usled potonuća barže "Lola - 5" koja je prevozila azotno đubrivo, pokazale su da nema promene organoleptičkih osobina vode (boja i miris vode, i vidljive otpadne materije), kao i da su dobijene vrednosti fizičko-hemijskih parametara odgovarale I, II i III klasi kvaliteta površinskih voda.

Rezultati analiza vode uzorkovane 05.01.2024. kod Bačke Palanke, pokazali  su da su se vrednosti fizičko-hemijskih pokazatelja kretale u propisanim granicama za I i II klasu kvaliteta površinskih voda, dok je analiza sadržaja ukupnog organskog ugljenika i ukupnog azota pokazala da su vrednosti odgovarale III klasi kvaliteta površinskih voda.

Uzorci su uzeti na tri lokaliteta u zoni akcidenta, kod mosta "25. maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka – Ilok.

Agencija za zaštitu životne sredine je uzorkovala vodu na toj lokaciji 05. i 06. januara. Nadležni vodni inspektori najavili su vanredno uzorkovanje u pet tačaka i u utorak, 09. januara, o čemu će javnost biti obaveštena u najkraćem roku.

Natovarena barža "Lola - 5", koju je vukao nemački brod "Antonia" potonula je u 00.40 sati kod Bačke Palanke. Do plovne nezgode je došlo kada je brod udario u stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj.