Делегација Србије на међународној конференцији о животној средини “Стокхолм+50“

DokicPavkov

Делегација Србије на међународној конференцији о животној средини “Стокхолм+50“

Међународна дводневна конференција на високом нивоу “Стокхолм+50: здрава планета за просперитет свих – наша одговорност, наша прилика”, на којој учествује делегација Републике Србије, и којом се обележава 50 година од прве конференције Уједињених нација о животној средини, почела је данас у престоници Шведске.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обратиће се на конференцији и представиће препоруке настале након свеобухватних националних консултација, које је Србија спровела уочи овог међународног скупа. Током националних консултација, релевантни актери су имали прилику да изнесу ставове, укључујући представнике државних органа, локалне власти, академску заједницу, цивилно друштво, пословни сектор и омладину.

Србија је посвећена решавању свих изазова у области заштите животне средине који су идентификовани током консултација, као и јачању међусекторске сарадње и институционалног оквира, транспарентности, доступности података, стварању правичног система субвенција и увођењу казни за наношење штете животној средини.

Кроз свеобухватне дијалоге, идентификоване су могућности и приоритетне акцијаме за убрзање имплементације одрживог развоја у наредним годинама. Важан алат за зелену транзицију јесте Зелена агенда за Западни Балкан, чије спровођење ће допринети и испуњење обавеза Србије у оквиру преговарачког Поглавља 27- Животна средина и климатске промене.

 Конференција у Стокхолму одржава се 2. и 3. јуна 2022. године, у организацији Краљевине Шведске и уз подршку Владе Кеније и Програма Уједињених нација за животну средину (УНЕП). На скупу ће владе широм дискутовати о процесима и постигнућима у области животне средине у претходних пет деценија, али и о плановима и циљевима за будућност. Посебна пажња биће посвећена дијалозима на тему  „Промишљања о ургентности деловања ка оздрављењу планете и остварењу општег просперитета“, „Постизање одрживог и инклузивног опоравка од пандемије КОВИД-19“ и „Убрзање имплементације еколошке димензије одрживог развоја у контексту Деценије за акцију“.