Зелена агенда за Западни Балкан

Zelena agenda

Зелена агенда за Западни Балкан

Министарство заштите животне средине, Делегација Европске уније у Републици Србији и Програм Уједињених нација за развој доделили су данас признања решењима која би највише допринела убрзању и олакшању зелене транзиције привреде и друштва у Србији, а у циљу убрзања процеса приступа ЕУ.

„Министарство заштите животне средине је веома поносно јер је пројекат који се односи на Зелену агенду за Западни Балкан такав да ће нам пружити помоћ да успоставимо регулаторни оквир како бисмо се ускладили са стандардима ЕУ у погледу заштите животне средине. То је изузетно захтевно, тражи много средстава и времена. Овакви пројекти и одзиви наших компанија које су се пријавиле са различитим идејама, у наредном периоду ће имати позитиван утицај на заштиту животне средине у делу који се односи на декарбонизацију, смањење индустријских емисија и циркуларну економију, то су приоритети“, изјавила је државна секретарка МЗЖС Сандра Докић истичући да Министарство у наредном периоду ставља акценат на побољшање квалитета ваздуха.

Признања су, заједно са државном секретарком, додељивали и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Емануеле Жиофре, стални представник УНДП-а у Србији Јакуп Бериш и амбасадорка Краљевине Шведске Аника Бен Давид.

Своје идеје за иновативне пројекте доставило је 140 компанија из јавног, приватног и цивилног сектора. Након првог круга селекције, 83 компаније добиле су менторску, тј. техничку помоћ, а 16 најперспективнијих предлога добило је финансијску подршку од укупно 726.000 евра.

Овај догађај организован је у оквиру иницијативе „ЕУ за Зелену агенду у Србији“ коју, уз финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи УНДП у сарадњи са амбасадом Шведске, Европском инвестиционом банком и Владом Швајцарске.