Заштита животне средине заједнички интерес Србије и Грчке

Заштита животне средине заједнички интерес Србије и Грчке

1Министар заштите животне средине Горан Триван састао се данас са амбасадором Републике Грчке у Републици Србији Елиасом Елиадисом. У пријатељском разговору разматрана су актуелна питања, размењена искуства и констатоване велике могућности за унапређење сарадње две земље у области заштите животне средине.

„Сигуран сам да одличне политичке односе, који постоје између две државе, требало би да прате и одлични односи и у осталим областима, а ја гарантујем да ће тако бити у области заштите животне средине“, рекао је Триван. „Србија и Грчка су суштински фактори развоја и стабилности Балкана, и постоји могућност развијања сарадње на свим пољима“ нагласио је министар. Јачање регионалне сарадње у борби против климатских промена, могуће заједничке акције на повећању површине под шумама у региону, само су неке од могућности које су у заједничком интересу обе земље. Заштита животне средине садржи и развојне капацитете, а подршка приватној иницијативи и инвестицијама у овој области, допринеће развоју „зелене економије“ у региону, свеукупном напретку и квалитетнијем животу људи, истакао је.

2На самом почетку састанка амбасадор Елиас Елиадис изразио је саучешће поводом смрти Оливера Ивановића, и дао подршку територијалном интегритету Србије изразивши забринутост због нестабилне ситуације на Косову и Метохији. Грчка сматра да је Србији место у Европској унији, рекао је Елиадис, и додао да подршка Грчке Србији на њеном европском путу уједно доприноси и јачању европске перспективе Грчке. „Животна средина прожима све поре живота и економије“ истакао је амбасадор, након што је похвалио оснивање посебног министарства за послове заштите животне средине у Србији.

Министар Горан Триван изразио је саучешће поводом недавних поплава које су узеле животе у Грчкој и казао да „наша два народа везују јаке емоције“. Захвалио је на подршци Грчке Србији на очувању територијалног интегритета, као и подршци у процесу приступања Европској унији.

На заједничком састанку договорене су даље активности на јачању сарадње две земље у области заштите животне средине, а посебно у циљу приступања Србије Европској унији.