Заплењени мајмуни успешно збринути у специјализованом прихватилишту у Шпанији

Заплењени мајмуни успешно збринути у специјализованом прихватилишту у Шпанији

2 - Zaplena-Macaca-sylvanus-Horgos-29-oct-2012Група за спровођење CITES конвенције Министарства пољопривреде и заштите животне средине je крајем прошле недеље, у сарадњи са организацијом AAP, шпанским управним органом за CITES и зоолошким вртом Палић, успешно  збринула шест примерака берберских макака (Macaca sylvanus) у специјализовано прихватилиште за примате AAP Primadomus.

Поменути примерци берберских макака (3 мужјака и 3 женке), одузети су приликом покушаја кријумчарења на граничном прелазу Хоргош 29.октобра 2012. године. Припадници Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина су детаљном контролом возила српског држављанина из Лазаревца на улазу у земљу из Мађарске, у гепеку пронашли шест мајмуна унутар две пластичне гајбе. Мајмуни су тада одузети и привремено збринути у склопу зоолошког врта Палић, где су боравили све до 29. јануара 2015. године. Мајмуни су поверени Министарству, као управном органу за CITES, на даљу надлежност, односно збрињавање. Обзиром да зоолошки вртови у Републици Србији не располажу са одговарајућим капацитетима за трјано збрињавање ових примерака, Министарство је оптимално решење за збрињавање пронашло у специјализованом прихватилишту AAP Primadomus у месту Виљена (Виллена) у Шпанији.

1 - Krijumčareni Macaca sylvanus u plastičnim gajbama - 29 oct 2012 - HorgošУспостављањем званичне сарадње Министарства са организацијом AAP, омогућено је збрињавање ових шест примерака. Животиње су стигле у прихватилиште у вечерњим сатима у петак 30.јануара 2015.године, и тренутно се налазе у карантинској јединици прихватилишта, где ће боравити одређено време пре пуштања у посебан простор намењен берберским макакима.

CITES (Конвенција о међународном промету угроженим врстама дивље фауне и флоре) је међународни уговор који регулише прекогранични промет примерака угрожених врста, укључујући њихове делове и деривате, како међународна трговина не би угрозила опстанак угрожених врста у природи.  Република Србија је ратификовала CITES конвенцију 2001. године. Све врсте примата су заштићене CITES конвенцијом.

3 - Transport-berberskih-makaka-2015 4 - Transport-berberskih-makaka-kontrola-na-GP-Gradina--2015
 7 - AAP Primadomus - Macaca sylvanus 2  8 - AAP Primadomus - Macaca sylvanus
 6 - AAP Primadomus - Španija - unutrašnji prostor  5 - AAP Primadomus - Španija - spoljašnje volijere