Заједно са невладиним организацијама у борби против климатских промена

Заједно са невладиним организацијама у борби против климатских промена

23483136_10155876424358874_320160667_oМинистар Триван позвао је невладине организације на сарадњу у борби против климатских промена на данашњој Панел дискусији коју је организовало Министарство заштите животне средине у сарадњи са Програмом за развој УН.

Министар је том приликом указао на светски значај климатских промена које погађају све земље. „Процене су стручњака да ће овај регион бити један од најпогођенијих климатским променама. Климатске промене су најважнији планетарни еколошки проблем, повећање средње годишње температуре на планети довело је до поплава, екстремних непогода, и других појава погубних за природу. Међутим, поставља се питање шта је до сада урађено да се тај највећи светски проблем решава“, рекао је министар Триван.

23514892_10155876424038874_711142545_o

„Србија је посвећена решавању проблема насталих услед климатскох промена, али је важно и да Србија, осим саме стратегије за борбу против климатских промена, ту стратегију и примењује кроз конкретне акционе планове. Не постоји ни појединац, ни институција, која може сама доћи до озбиљних решења као одговор на климатске промене, и зато је сарадња са невладиним организацијама изузетно значајна“, истакао је Триван.

Министар је нагласио да ће у наредној години акционе планове о климатским променама усвојити јединице локалне самоуправе, као и да ће следеће године Министарство ставити на располагање Скупштини закон о климатским променама.

Озбиљност овог проблема говори да чекања више нема: „Осим смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, важно је и пошумљавање. Пошумљавање је најефектнији, најјефтинији и најједноставнији начин борбе против климатских промена. У протеклом периоду, у Београду је засађено преко 700 хектара нових шума – то је пут и решење. У наредној години трудићемо се да буџетирамо средства за пошумљавање у Србији, али и за друге активности у борби против климатских промена“, нагласио је министар.

„Потребно је јачање свести јавности о борби против климатских промена, и ту је нама нарочито важна улога НВО и медија“, рекао је Триван, захваљујући се подршци невладиних огранизација. Он је учесницима Панела представио планове Министарства за наредни период, као и изазове које стоје пред Министарством али свима који су му партнери за унапређење животне средине.

23516150_10155876424618874_1321028258_oСтелијана Недера, заменица сталне представнице УНДП поздравила је све присутне у име домаћина, УНДП.  Изражавајући своје задовољство због одржавања овог скупа, нагласила је да Србија, као и друге државе би требало да обрати пажњу на мере борбе против климатских промена, али и на мере за прилагођавање новим климатским условима. „Програм УНДП ће и убудуће наставити да пружа подршку овим напорима Србије“, рекла је Недера, и изразила очекивање да ће УНДП бити један од кључних партнера Србије у достизању националних циљева у борби против климатских промена, а нарочито у повезивању питања климатских промена са будућим развојем.

Представници НВО изразили су своје задовољство због формирања Министарства заштите животне средине, и истакли значај теме о климатским променама као кључне за будуће стање животне средине и природе. Добар одзив невладиних организација позиву на Панел о климатским променама је доказ спремности цивилног сектора да кроз дијалог допринесу теми везаној за климатске промене и подрже нашу делегацију на Конференцији у Бону која је у току.