Заједничком визијом за иновативна решења против загађења у региону

Заједничком визијом за иновативна решења против загађења у региону

Нова технолошка решења и иновативни приступ у привређивању неопходни су за друштвени и економски развој којим ће се обезбедити смањење загађења и очување ресурса, а сарадња у региону је кључ побољшања стања животне средине у овом подручју Европе, један је од закључака са Министарске конференције „Иновативна решења за смањење загађења у Југоисточној и Јужној Европи“ која је данас завршена.

Министри и високи представници из области заштите животне средине земаљаЈугоисточне и Јужне Европе усвојили су „Заједничку регионалну визију о иновативним решењима против загађења“ и заједнички се обавезали на нове акције и мере за смањење загађења у циљу унапређења животне средине, здравља људи и развоја економија.

Оствареним конструктивним и плодним дијалогом представника држава учесница на Конференцији, и успостављеним договором који уједињује и истовремено обавезује регион на борбу за здравију животну средину, остварен је и значајан допринос глобалном еколошком повезивању и сарадњи. Србија, као организатор у партнерству са Програмом за животну средину Уједињених нација – УНЕП, доказала је своју посвећеност заштити животне средине и водећу позицију у региону у овој области.

Подручје Југоисточне и Јужне Европе које се издваја као посебан ентитет када је у питању заштита животне средине, повезују слични еколошки проблеми који захтевају и сличне мере за решавање, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван. Он је даље истакао да ће „Конференција помоћи да се ефикасније нађу решења, да размењујемо иновације, и да заједнички тражимо одговоре како да побољшамо квалитет животне средине на добробит  човечанства“, и додао: „инсистирамо на томе да се нађу иновативна технолошка решења и методе, која ће након најмање десет година дати резултате у смањењу емисије штетних гасова и других фактора загађења. Оно што Србија предлаже као иновативно решење које ће одмах показати резултате у побољшању животне средине и ублажавању климатских промена, јесте пошумљавање. На билатералним састанцима које смо имали у оквиру Конференције, договорили смо сарадњу на пошумљавању у региону“.

 „Србија је успела и ово није крај, ми намеравамо да идемо даље. Ми желимо да играмо велику улогу у заштити животне средине. Уз помоћ међународне заједнице и УН верујемо да можемо много да понудимо, иако смо мала земља. Све на Конференцији повезује иста идеја, и ми ћемо наставити да радимо на изналажењу нових иновативних идеја, у правцу постизања заједничких циљева“, закључио је Триван.

Извршни директор Канцеларије УНЕП за Европу Гаетано Леони указао је на „велики број изазова у животној средини с којима се суочава регион, и зато је ова Конференција изузетно значајна, јер удружује регион у заједничком деловању, како би остварили развој уз поштовање заштите животне средине“. Он је нагласио да ће Уједињене нације наставити да подржавају процес сарадње у региону, ради остваривања циљева који се надовезују на циљеве Агенде 2030 УН. „Важно је да радимо заједнички на томе да смањимо деструктивни утицај развоја на животну средину, поготово на природне ресурсе од којих сви зависимо, и да се са линеарне пређе на циркуларну економију“, истакао је. “Задовољан сам са посвећености коју сам видео, не само у Србији, већ и код других у региону, и задовољан сам резултатима Конференције, који истовремено представљају даље обавезе за доносиоце одлука у проналажењу иновативних одговора на загађење“, истакао је.

Другог дана Конференције у оквиру три панела разматране су теме: јачање спреге науке-политике-друштва, улоге приватног сектора и улоге локалних самоуправа за смањење загађења, и том приликом су размењене идеје и искуства, и представљени предлози могућих решења са иновативним приступом за неке од еколошких проблема.

Резултати Конференције биће представљени на Скупштини Уједињених нација за животну средину – УНЕА 4 која ће бити одржана у марту 2019. године у Најробију, Кенија, а која ће окупити највише представнике свих држава света ради идентификације иновативних решења за изазове у животној средини и одрживој потрошњи и производњи.