Вујовић: Зеленa агендa приоритет

Irena

Вујовић: Зеленa агендa приоритет

Улагање у зелени транспорт од изузетног је значаја за заштиту животне средине и бољи квалитет ваздуха, а уједно и важан корак у имплементацији Зелене агенде којој је Србија посвећена – изјавила је данас у Београду министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

 

 

Вујовић је са председницом Владе Аном Брнабић, замеником градоначелника Београда Гораном Весићем и руководством ЈКП Градско саобраћајно предузеће „Београд“, присуствовала примопредаји нових електричних аутобуса, као и првој вожњи трасом нове еко линије градског превоза, која ће гравитирати кроз централно градско подручје.

Ana Brnabic

- Честитам Београђанима на новој еко линији, а желим да захвалим и руководству града што се труде да донесу различите мере како би поправили стање животне средине. За нас је свака мера за побољшање квалитета ваздуха једнако важна. Влада Србије је и ове године донела уредбу на основу које субвенционишемо куповину електро и хибрид возила. Возила на електрични погон не загађују околину и драго ми је што из године у годину расте интересовање правних и физичких лица за субвенције. Током прошле године уз субвенцију државе купљено је више од 500 нових еко возила, а ове године смо обезбедили још већа средства, 150 милиона динара у те сврхе – рекла је Вујовић.

bus

Вујовић је нагласила да је одржива мобилност део Зелене агенде чијим циљевима је министарство посвећено.

bus

- Министарство на чијем сам челу формирало је и радну групу која има 66 чланова из 18 институција и бави се имплементацијом Декларације из Софије. Спровођење Зелене агенде и достизање европских стандарда у области заштите животне средине наши су приоритетни задаци и на томе се посвећено ради - навела је Вујовић.

ministarka i ana