Вујовић: Завршавамо санацију депоније у центру Шапца пре рока, а затвараћемо и остале несанитарне депоније у Мачванском округу

Вујовић Шабац Дудара 1.jpg

Вујовић: Завршавамо санацију депоније у центру Шапца пре рока, а затвараћемо и остале несанитарне депоније у Мачванском округу

Радови на санацији и рекултивацији несанитарне депоније „Дудара“ у Шапцу, која се налази уз обалу реке Саве, на 500 метара од центра града и на само 100 метара од првих стамбених зграда, биће завршени пре рока – већ крајем марта или почетком априла – изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Вујовић Шабац Дудара 2.jpg

Вујовић је, обилазећи завршне радове заједно са градоначелником Шапца Александром Пајићем, истакла да ће на том месту бити зелена оаза и простор за рекреацију грађана.

Вујовић Шабац Дудара 3.jpg

Вујовић Шабац Дудара 4.jpg„Пријатно сам изненађена како данас изгледа депонија 'Дудара' у односу на пре неколико месеци када сам такође обилазила радове. Тада ми је извођач обећао да ће све бити завршено пре рока, а сада сам се уверила да је то могуће већ крајем марта или почетком априла. Ова депонија дуже од 20 година нарушава квалитет живота грађана. Иако је затворена 2014. Године и од тада се отпад одвози у регионални центар 'Срем-Мачва', није урађена санација и то ми сада решавамо. Након санације депонија у Богатићу и Зајачи, ово је трећа несанитарна депонија у Мачванском округу коју смо санирали кроз пројекте Министарства које водим. Нећемо се ту зауставити, затворићемо и остале несанитарне депоније, које чак 30-50 година сметају грађанима у овом округу. Главни предуслов за то је проширење регионалног центра 'Срем-Мачва', јер је неопходна алтернативна локација за одвожење отпада. Очекујем да ћемо уговор са извођачем потписати у јуну и онда крећемо у модернизацију и проширење капацитета овог центра. То је један од шест центара који ћемо градити у склопу визије Србија 2027 и чијом изградњом ћемо имати услове за управљање отпадом по највишим стандардима“, рекла је министарка.

Вујовић Шабац школа 1.jpgВујовић је, пре обиласка депоније „Дудара“, са градоначелником Пајићем обишла и две основне школе – „Мајур“ у Штитару која је кроз пројекат Министарства добила нови котао на пелет, као и школу „Ната Јеличић“ у Дреновцу која ће искористити прилику да кроз конкурс за 2024. годину пређе на еколошки прихватљивији енергент.

Вујовић Шабац школа 2.jpg „У Шапцу смо по конкурсима из претходних година мењали котлове у пет школа, а у овој години ћемо их мењати у још четири. Школе које сам данас обишла се налазе поред кућа, а у Дреновцу је у близини и вртић и зато је важно да се радови што пре заврше. Изашла је коначна листа за овогодишњи конкурс и до петка ћемо потписати уговоре за доделу средстава градовима и општинама  широм Србије. Позивам их све да почну са радовима чим добију средства, која су за 2024. рекордно висока, јер нам је важно да подижемо квалитет животне средине нарочито тамо где наши најмлађи проводе пуно времена“, рекла је Вујовић.

Вујовић Шабац школа 3.jpg

Министарка је истакла да ово нису једини зелени пројекти у Шапцу, као и да се у сарадњи са градским руководством ради и на пројектима пошумљавања, уклањања дивљих депонија, као и пројекти замене индивидуалних ложишта.

Вујовић Шабац школа 4.jpg