Вујовић: Важно је да свакодневно бринемо о нашим природним ресурсима

Irena

Вујовић: Важно је да свакодневно бринемо о нашим природним ресурсима

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је данас у Београду манифестацији поводом обележавања Међународног дана реке Саве.

Манифестацију под слоганом „Да нам река Сава буде здрава“ организује ЈПВ „Србијаводе“ у сарадњи са Градском општином Савски венац, након успешно спроведене акције чишћења савског приобаља.

 

Вујовић је да навела да је данашњи дан прилика да се скрене пажња колико су нам значајни водотокови и чисте реке, додајући да Министарство заштите животне средине увек подржава овакве акције, пре свега, ради подизања свести грађана о важности очувања животне средине.

irena

- Важно је да свакодневно бринемо о нашим природним ресурсима. У Посавини имамо два међународно заштићена подручја – Обедску бару и Засавицу и стога бригу о приобаљу и водотоковима морамо да подигнемо на највиши могући ниво. Министарство заштите животне средине и пре свега, Влада Републике Србије и Министарство грађевинарства и инфраструкуре, у наредне читири године ће изградити преко 60 постројења за прераду отпадних вода што ће значајно побољшати квалитет воде у нашим рекама. На томе интензивно радимо, не само на самим постројењима, већ и на читавој канализационој мрежи у општинама и селима широм Србије. Такви пројекти ће знатно побољшати квалитет животне средине и квалитет живота сваког од нас – рекла је Вујовић.

 

Министарка је похвалила акцију чишћења савског приобаља, коју је пре неколико дана спровело ЈВП „Србијаводе“, нагласивши да такве акције увек подсете да морамо бити одговорнији и да не бацамо отпад и не правимо дивље депоније на обалама река.

kolektiv

- Трудимо се да чистимо дивље депоније широм Србије, али исто тако и да едукујемо грађане колико је важно управљати отпадом на адекватан начин, како бисмо тај отпад касније и рециклирали у складу са приниципима циркуларне економије – рекла је Вујовић.

 

Међународни Дан реке Саве обележава се сваке године, 1. јуна, у четири државе у сливу реке Саве – Словенији, Босни и Херцеговини, Хрватској и Србији, које су 2002. године потписале „Оквирни споразум о сливу реке Саве“, као основни документ који указује на вредност прекограничне сарадње влада, институција и појединаца за одрживи развој тог подручја.