Вујовић: Унапређујемо комуникацију са грађанима за ефикасније решавање еколошких проблема

Vujovic call centar

Вујовић: Унапређујемо комуникацију са грађанима за ефикасније решавање еколошких проблема

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је данас финалним припремама за пуштање у рад јединственог Еколошког информационог система, путем којег ће грађани од сутра моћи да пријаве еколошке проблеме.

IV call1- Ово је важна вест за грађане Србије, јер данас тестирамо систем, путем којег ће већ од сутра моћи да пријављују еколошке проблеме са којима се сусрећу у својој локалној самоуправи. Администратори ће прикупљати информације са терена које добију од грађана и позивати надлежне службе да реагују, пре свега инспекције и друге службе у локалним самоуправама, као и републичку инспекцију заштите животне средине. Позивам грађане да нам указују на еколошке проблеме на које наилазе, а локалне самоуправе да тесно сарађујемо, како бисмо те проблеме што пре и решили  - рекла је Вујовић.

Грађани ће моћи да шаљу пријаве путем мобилне и веб апликације „gReact” (Green Reaction), која може бесплатно да се преузме на Google Play и APP Storе, а омогућено је и слање СМС или ММС порука на 066-5555-001, као и телефонски позиви Контакт центру на број 0800-003-003, радним данима од 7:30 до 15:30 часова.

Ivcall2Вујовић је истакла да је систем веома значајан, јер омогућава да се, заједно са грађанима, ефикасније приступи мапирању и решавању еколошких проблема у Србији, што ће помоћи и у креирању стратегија за решавање еколошких проблема и у пројектовању буџетских средстава за те намене.

Према њеним речима, систем предвиђа и праћење локација очишћених дивљих депонија на којима су постављене камере.

iv3call

- У Србији има око 3.500 дивљих депонија, а ми смо током прошле године очистили 500 локација. Наредних дана ћемо расписати нови конкурс, како бисмо наставили да чистимо и у овој години, а издвојили смо и средства за постављање камера. Још једном позивам грађане да нам указују на еколошке проблеме и да заједничким деловањем подижемо свест и унапређујемо квалитет животне средине, да заједно радимо за чистију и здравију Србију и самим тим за бољи животни стандард – рекла је Вујовић.