Вујовић: Улажемо у пиротску депонију, постаће најмодернији рециклажни центар

Вујовић: Улажемо у пиротску депонију, постаће најмодернији рециклажни центар

Вујовић: Улажемо у пиротску депонију, постаће најмодернији рециклажни центар

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас радове на изградњи линије за одвајање отпада у пиротској регионалној депонији, вредне 270 милиона динара, за које је ресорно министарство определило 170 милиона. Планови за ову локацију су још амбициознији, додала је министарка, а по завршетку пројеката које министарство спроводи уз подршку европских партнера, Пирот ће добити један од најмодернијих регионалних рециклажних центара у Србији.

Вујовић: Улажемо у пиротску депонију, постаће најмодернији рециклажни центар- Линија за секундарну сепарацију ће одвајати отпад од пластике, картона, папира од отпада који настаје од остатака хране или траве. Ако би се бар 15% комуналног отпада рециклирало и поново употребило, тиме би се продужио век депоније, што је веома значајно, имајући у виду да се на ову депонију довози и третира отпад и из Бабушнице, Беле Паланке и Димитровграда – рекла је министарка, истичући да је ово значајан еколошки пројекат за читав Пиротски округ.

Вујовић: Улажемо у пиротску депонију, постаће најмодернији рециклажни центарМинистарство је, како је додала, определило и 160 милиона динара за изградњу трансфер станице у Књажевцу, па ће и по завршетку тог пројекта, део отпада из Књажевца, Соко Бање и Сврљига такође стизати до пиротске депоније.

- Из ИПА фондова планирана су улагања за примарну сепарацију отпада, а кроз кредит Европске банке за обнову и развој улагање од 6,5 милиона евра за проширење дворишта депоније и компостану. Као ресорна министарка и као грађанка ове земље поносна сам на ове пројекте, јер ће Пирот добити регионални рециклажни центар по европским стандардима, што ће смањити загађеност и подићи квалитет живота грађана – рекла је Вујовић.

Вујовић: Улажемо у пиротску депонију, постаће најмодернији рециклажни центарМинистарка је честитала градоначелнику Пирота Владану Васићу на успешно осмишљеном пројекту пошумљавања, за који је министарство већ пребацило граду око 500.000 динара, како би засадили нова стабла у насељу Нови Завој.

- Као што је екологија међу топ три приоритета ове владе, тако желимо и да буде у врху листе приоритета сваке локалне самоуправе. Желимо да их подстакнемо да и оне дају свој максимум, јер је то начин да унапредимо стање у екологији. А време ће показати да ћемо брже и ефикасније решавати заостале проблеме из прошлости – поручила је Вујовић.