Вујовић у Убу: У наредном периоду градићемо регионални систем за управљање отпадом „Каленић“

Vujovic UB

Вујовић у Убу: У наредном периоду градићемо регионални систем за управљање отпадом „Каленић“

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић разговарала је данас у Убу са представницима локалних самоуправа из Колубарског и Мачванског управног округа, као и града Београда о пројекту изградње регионалног система за управљање отпадом „Каленић“, који ће се реализовати у наредном периоду.

- Ово је капитални пројекат који је од суштинског значаја за очување животне средине и унапређење квалитета живота наших грађана. По завршетку радова, отпад ће се на „Каленићу“ третирати по најсавременијим стандардима. Оваквим пројектима системски решавамо проблем управљања чврстим отпадом и стварамо услове за санацију и рекултивацију несанитарних депонија – рекла је министарка Вујовић.

Vujovic UB

Она је навела да су радови планирани у две фазе. Прва подразумева изградњу Регионалног система за управљање отпадом „Каленић“ на локацији Каленић – Уб, односно изградња регионалне санитарне депоније са инфраструктуром - линије за сепарацију отпада, саобраћајнице и далековода. У тој фази ће бити обухваћено 11 локалних самоуправа - Ваљево, Обреновац, Лазаревац, Уб, Барајево, Владимирци, Лајковац, Мионица, Коцељева, Осечина и Љиг.

За другу фазу, односно успостављање регионалног система управљања отпадом на територији локалних самоуправа које ће гравитирати ка Регионалном центру, у току је израда потребне планске и техничке документације. У овој фази, очекује се да ће се прикључити још четири локалне самоуправе - Лозница, Љубовија, Крупањ и Мали Зворник, кроз изградњу трансфер станице.

- Ово је први од укупно осам модерних регионалних центара за управљање отпадом које ћемо градити у наредном периоду. За њихову изградњу обезбедили смо 100 милиона евра од Европске банке за обнову и развој. Регионални центри ће обухватити више од 50 градова и општина у Србији. Градићемо их у фазама, а „Колубара Каленић“ је најспремнији пројекат и зато ће бити први који ћемо реализовати“, рекла је Вујовић.