Вујовић у Трстенику: Наш приоритет је да очистимо историјски отпад до нултог стања

Вујовић у Трстенику: Наш приоритет је да очистимо историјски отпад до нултог стања

Вујовић у Трстенику: Наш приоритет је да очистимо историјски отпад до нултог стања

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас предузеће за технолошко-металуршку обраду „ППТ-ТМО АД“, једну од јединица некадашње „Прве Петолетке“ у Трстенику, из чијих хала ће бити уклоњено више од 1.200 тона историјског опасног отпада, заосталог из производње.

Вујовић у Трстенику: Наш приоритет је да очистимо историјски отпад до нултог стања- ППТ - ТМО је приоритет међу Петолеткиним јединицама, јер се на овој локацији налази највећа количина историјског отпада. Такав отпад је озбиљна претња животној средини и здрављу грађана, а за разлику од ранијег периода када се уклањао само парцијално, ми данас чистимо комплетне локације до нултог стања – рекла је Вујовић, након обиласка фабрике са председницом општине Трстеник Миленом Турк.

Историјски отпад је опасан индустријски отпад који је настао у предузећима у стечају или реструктурирању, махом током 2000-тих година.

Вујовић у Трстенику: Наш приоритет је да очистимо историјски отпад до нултог стањаВујовић је нагласила да је, у оквиру комплекса „Прве Петолетке“, у плану уклањање историјског отпада и из других јединца, попут ППТ – Кочна техника, Цилиндри, Хидраулика и Заптивке.

- Наставићемо уз надзор инспекције да чистимо локације широм Србије и тиме ћемо затворити поглавље небриге о опасном историјском отпаду. Ово је важан посао за будућност, а држава је по први пут одлучна да уклони сав тај отпад до нултог стања, што је и један од приоритета министарства које водим  –  поручила је Вујовић.