Вујовић: У Сремској Митровици почиње одвајање отпада у домаћинствима

Irena

Вујовић: У Сремској Митровици почиње одвајање отпада у домаћинствима

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас линију за сепарацију отпада у оквиру Регионалне депоније Срем-Мачва, поводом почетка имплементације пројекта примарне сепарације отпада у домаћинствима у Сремској Митровици и отварања Европске зелене недеље.

Министарка Вујовић је регионалну депонију обишла заједно са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом, амбасадорком Краљевине Шведске Аником Бен Давид, министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и градоначелницом Сремске Митровице Светланом Миловановић.

irena

Пројекат „Успостављање примарне сепарације комуналног отпада у четири региона за управљање отпадом: Дубоко, Срем-Мачва, Панчево и Пирот”, спроводи Министарство заштите животне средине уз подршку Европске уније и Краљевине Шведске. У склопу пројекта, Европска унија и Влада Србије обезбеђују 26 возила за транспорт рециклажног отпада и више од 90.000 контејнера и канти, као и велику кампању информисања грађана о примарној сепарацији отпада у 17 градова и општина.

 

Вујовић је захвалила европским партнерима на свеобухватној подршци Србији у пројектним активностима које имају за циљ унапређење система управљања отпадом.

irena

- Имплементацијом овог пројекта, Сремска Митровица, али остале локалне самоуправе које су њиме обухваћене, побољшаће управљање отпадом и унапредиће стање животне средине. Помоћ локалним самоуправама огледа се у донацији плавих канти које ће бити подељене грађанима како би могли да одвајају суви, рециклабилни отпад у домаћинствима. Донирани су и плави и жути контејнери који ће бити постављени у стамбеним насељима, као и возила за сакупљање отпада. Одвајањем отпада на месту настанка, у домаћинствима, омогућава се рециклажа дела отпада и смањују количине које завршавају на депонији  – рекла је Вујовић. 

 

Министарка Вујовић је данас најавила и проширење регионалне депоније Срем-Мачва, као и додатно опремање, истичући да ће Сремска Митровица добити један од најмодернијих регионалних центара у складу са стандардима ЕУ.

 

- Ускоро ћемо потписати уговор са Европском банком за обнову и развој и Француском агенцијом за развој за реализацију овог капиталног пројекта. Истовремено, наставићемо са затварањем и санацијом несанитарних депонија, попут депоније "Совљак" у Богатићу, уклањањем дивљих депонија широм Србије, али и са изградњом неопходне инфраструктуре за секундарну сепарацију отпада која је предуслов за увођење одвајања отпада у домаћинствима - рекла је Вујовић.

irena

Министарка је нагласила да је решавање питања управљања отпадом у Србији и повећање стопе рециклаже кључно за чистију будућност. 

 

-Интензивно радимо на уклањању дивљих депонија и имаћемо резултат од 700 очишћених локација за годину дана. Важно је да тај отпад буде адекватно збринут и рециклиран, али је исто тако неопходан континуиран рад на подизању свести грађана да смеће није отпад, већ ресурс који може поново да се искористи. Позивам грађане Сремске Митровице, али и Шапца, Шида, Богатића да искористе могућности пројекта који смо данас покренули и да одвајањем отпада у својим домаћинствима допринесу здравијој животној средини– рекла је Вујовић.