Вујовић у Сремској Митровици обишла зелене пројекте за чистији ваздух

Vujović S. Mitrovica 1.jpg

Вујовић у Сремској Митровици обишла зелене пројекте за чистији ваздух

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас у Сремској Митровици еколошке пројекте који се реализују уз подршку Министарства, са циљем да унапреде квалитет ваздуха, земљишта, а тиме и квалитет живота грађана.

Vujović S. Mitrovica 2.jpg

Заједно са градоначелницом Светланом Миловановић, Вујовић је обишла дивљу депонију у селу Лаћарак која ће бити очишћена уз подршку Министарства, као и нови котао за грејање издвојеног одељења Основне школе „Добросав Радосављевић – Народ“ у селу Раденковић, који користи еколошки прихватљивији енергент.

Vujović S. Mitrovica 3.jpg

„Драго ми је што сам се данас уверила да је замењен котао у школском објекту у селу Раденковић, који сада има могућност да се греје на пелет. Иако је реч o пројекту мањег обима, за нас је од великог значаја, јер смо за 33 малишана школског и предшколског узраста успели да обезбедимо чистији ваздух и боље услове боравка у овом објекту. Пројекат је реализован по јавном конкурсу из претходне године, када смо наставили са улагањима и у пројекте озелењавања саобраћајница, кроз које је у овом граду укупно посађено више од 3.100 садница. Настављамо да бринемо о потребама грађана, а ове године смо обезбедили и средства за уклањање дивље депоније у селу Лаћарак. Ову депонију су грађани 16 пута пријавили путем gReact апликације. За нас је важно да по приоритету решавамо оне проблеме који највише сметају грађанима и зато ћемо заједно са локалним руководством решити и ову депонију која се налази у близини кућа и реке Саве“, рекла је Вујовић.

Vujović S. Mitrovica 4.jpg

Министарка је истакла да је за грађане Сремске Митровице важно да знају да ускоро креће реализација капиталног пројекта надоградње и модернизације регионалног центра за управљање отпадом Срем-Мачва.

Vujović S. Mitrovica 5.jpg

„Пре неколиико дана завршена је јавна набавка, прегледа се документација понуђача и очекујем да ће почетком јуна моћи да се крене са радовима на проширењу и модернизацији регионалног центра Срем-Мачва. По завршетку овог пројекта, отпад са територије Сремске Митровице, Руме, Шида, Шапца и Богатића третираће се по најсавременијим стандардима. Тиме ћемо имати услове да свих пет локалних самоуправа које гравитирају ка овом центру, остану чисте. Позивам надлежне да буду строжији према неодговорним појединцима, који отпад одлажу на места која нису за то предвиђена, а све грађане да заједно бринемо о очишћеним локацијама, јер само заједно можемо да сачувамо животну средину за будуће нараштаје“, рекла је Вујовић.

Vujović S. Mitrovica 7.jpg

Министарка је истакла да Република Србија одваја изузетно велика средства како би изградила нове регионалне центре за управљање отпадом и модернизовала оне који већ постоје, јер се изградњом зелене инфраструктуре стварају услови за увођење реда у област управљања чврстим отпадом.

Vujović S. Mitrovica 8.jpg