Вујовић у Сокобањи: Нови систем грејања значајно ће унапредити квалитет ваздуха у центру општине

Вујовић Сокобања 1.jpg

Вујовић у Сокобањи: Нови систем грејања значајно ће унапредити квалитет ваздуха у центру општине

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас нови систем грејња - топлотне пумпе које користе отпадне геотермалне воде из бањског комплекса за грејање две школе у општини Сокобања. Пуштањем у рад новог система, стављени су ван употребе стари котлови на угаљ, чиме је значајно унапређен квалитет ваздуха у самом центру ове општине.

 

Вујовић Сокобања 2.jpg

Објекат у којем су смештене обе школе, средња „Бранислав Нушић“ и основна „Митрополит Михаило“, министарка Вујовић обишла је заједно са Николом Бертолинијем из Делегације ЕУ, сталним представником УНДП у Србији Јакупом Беришем и председником општине Миодрагом Николићем.

Вујовић Сокобања 3.jpg

„Пројекат у Сокобањи је фантастичан пример како термалне воде могу да се искористе за грејање, али што је још важније и као одлична мера за унапређење квалитета ваздуха. Више од 1.000 ђака у ове две школе, захваљујући овом пројекту, има чистији ваздух и бољу животну средину, као и људи који живе и раде у близини. Употребом новог система потпуно су елиминисане ПМ честице, што је значајно имајући у виду да је Сокобања позната као здравствени центар и бања за лечење респираторних и других болести, а објекат се налази у строгом центру“, рекла је министарка.

Вујовић Сокобања 4.jpg

Према њеним речима, важно је и што нови систем топлотних пумпи користи отпадне термалне вода, чијом поновном употребом се поштују принципи циркуларне економије, што је важан стуб Зелене агенде.

Вујовић Сокобања 5.jpg

„Овај иновативан пројекат чија вредност премашује 23 милиона динара смо одмах прихватили, а Министарство које водим је уложило 16,5 милиона динара. Остатак је обезбеђен из средстава ЕУ. Хвала нашим партнерима из ЕУ и УНДП, уз чију помоћ и подршку реализујемо доста пројеката који су важни за унапређење животне средине. Хвала и општинском руководству које је имало снаге да овакав пројекат реализује. Волела бих да се о овом пројекту прича, како би послужио као пример другима. У овом моменту сличан пример имамо у Врањској Бањи, а позивам и друге локане самоуправе да које за то имају могућност да узму у обзир геотермални потенцијал“, рекла је Вујовић.

Вујовић Сокобања 6.jpg

Пројекат је део кровне иницијативе „ЕУ за Зелену агенду у Србији“ коју, уз техничку и финансијску подршку ЕУ и у партнерству са МЗЖС, спроводи УНДП у сарадњи са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком, уз додатно финансирање владе Шведске, Швајцарске и Србије.

Вујовић Сокобања 7.jpg