Вујовић у Прибоју: Након пола века решавамо проблем депоније у Друглићима

Vujovic Priboj 1

Вујовић у Прибоју: Након пола века решавамо проблем депоније у Друглићима

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас у Прибоју заједно са председником те општине Лазаром Рвовићем и народним послаником Крстом Јањушевићем, радове на пројекту затварања и санације несанитарне депоније „Дубоки поток“, на којој се пола века неправилно одлагао отпад.

Вујовић истиче да је реч о једном од најважнијих пројеката у Прибоју, којим ће бити решен проблем депоније која је 50 година негативно утицала на животну средину и сметала мештанима.

Vujovic Priboj 2- Данас је важан дан и за министарство које водим и за мене лично, јер је месецима уназад, откад смо санирали депонију „Стањевине“ у Пријепољу, мој циљ био да затворимо и прибојску депонију. Желим да захвалим председнику општине и посланику Јањушевићу, али и грађанима који су разумели потребе Пријепоља које је сав свој отпад привремено усмерило ка Прибоју. Нисмо их изневерили и у најкраћем року смо испунили обећање. Изградили смо и трансфер станицу у Новој Вароши, што је био предуслов за затварање прибојске депоније. Обезбедили смо и додатна средства за далековод, приступни пут и део водоводне мреже, изабрали извођача и у наредним данима крећу радови. Очекујем да ће у пролеће бити комплетно оспособљена трансфер станица, где ће се радити претовар отпада из Прибоја, Пријепоља, Сјенице и Нове Вароши по свим свим стандардима – рекла је Вујовић, додајући да се паралелно радило на изради пројекта за затварање депоније у Сјеници, која ће бити санирана наредне године. 

Vujovic Priboj 5Према њеним речима, најважнији пројекти министарства којим ће се решити проблем управљања чврстим отпадом, јесу модерни регионални и рециклажни центри. Држава ће, како је навела, уложити у модернизацију депоније „Дубоко“ у Ужицу, а градиће се и регионални центар у Новој Вароши.

- Пре две године смо поставили високе циљеве када је реч о Златиборском округу, јер су се горући еколошки проблеми управо овде јавили. Није било лако, и многи пре нас су одустајали, јер су то вишедеценијски проблеми, али ми успевамо. Ланчанице које смо поставили на реци Лим добро су се показале, спречавају да отпад заврши у језеру, и надам се да ружне слике Потпећког језера с почетка прошле године никада више нећемо имати. Оно што нам у наредном периоду предстоји, паралелно са реализацијом капиталних пројеката, јесте едукација грађана. Када уведемо ЕУ стандарде, неопходно је и да отпад раздвајамо код куће, како би могао да има нову употребну вредност. Поновићу да је прибојска депонија један од завршних корака који ће помоћи да се у целом Златиборском округу поправи еколошка слика и да се управља отпадом на правилан и одговоран начин – поручила је Вујовић.

Vujovic Priboj 4