Вујовић: У овој години већ резервисана средства за подршку куповини 175 електричних возила

Irena portretna

Вујовић: У овој години већ резервисана средства за подршку куповини 175 електричних возила

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да су грађани и правна лица заинтересовани за субвенционисану куповину електричних возила и да су до сада у те сврхе резервисана средствa за куповину 175 возила на електрични погон.

Вујовић је истакла да Министарство заштите животне средине обезбеђује средства у те сврхе већ пету годину заредом, а ове године је опредељено 170 милиона динара.

"Као једну од мера за бољи квалитет ваздуха, већ пету годину обезбеђујемо средства за куповину електричних и хибридних возила. Од ове године, након прелазног периода, субвенционишемо искључиво електрична возила. По овогодишњем конкурсу, за исправне пријаве за субвенције већ је резервисано 100 милиона динара. Сигурна сам да ће домаћа производња електричних возила значајно утицати на раст интересовања грађана и правних лица за овај вид подршке државе", рекла је Вујовић.

Према њеним речима, за пет година, за подршку куповини електричних и хибридних возила, утрошено је више од милијарду динара.

"У претходним годинама смо, услед великог интересовања, одобравали и додатна средства у ове сврхе. Драго ми је што се показало да има заинтересованих и за потпуно електрична  возила, јер њих и зовемо еколошка возила, будући да не емитују штетне материје у ваздух", рекла је Вујовић.

Захтеви за субвенције се подносе Министарству заштите животне средине док се не утроше средства, а најкасније закључно са 31. октобром текуће године. Ово право могу да остваре физичка лица, предузетници и правна лица.

Предвиђена подршка за куповину електричног мопеда или лаког трицикла износи 250 евра, а за електричне мотоцикле, мотоцикале са бочним седиштем, тешке трицикала, лаке и тешке четвороцикале 500 евра. За електрична путничка возила са највише девет места за седење и електрична теретна возила чија је највећа дозвољена маса до 3,5 тоне предвиђена субвенција износи 5.000 евра.