Вујовић у Нишу: Држава одлучна да реши питање истoријског отпада

Вујовић у Нишу: Држава одлучна да реши питање истoријског отпада

Вујовић у Нишу: Држава одлучна да реши питање истoријског отпада

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас ЕИ Метал, једну од јединица некадашњег привредног гиганта Електронске индустрије Ниш, где је у току чишћење историјског отпада заосталог из производње.

Вујовић у Нишу: Држава одлучна да реши питање истoријског отпада-Проблем историјског отпада присутан је у Србији готово 20 година, јер је тај отпад настао махом 2000-тих година у фабрикама које су биле предмет приватизације или у стечају. Уколико је био амбалажиран, та амбалажа је временом кородирала и пропала. С обзиром да се ради о претежно опасном отпаду, који утиче на загађење воде, ваздуха и земљишта, држава је одлучна да тај отпад збрине са свих локација. Ми данас чистимо комплетне локације до нултог стања, јер се у претходном периоду уклањала по једна врста отпада. Из комплекса ЕИ Ниш ће бити уклоњено и збринуто 450 тона опасног историјског отпада током новембра месеца – рекла је Вујовић, која је ово предузеће обишла заједно са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски.

Вујовић у Нишу: Држава одлучна да реши питање истoријског отпадаМинистарка је додала, да поред збрињавања историјског отпада из ЕИ Ниш, ресорно министарство спроводи и друге пројекте у Нишу који су важни за бољи квалитет ваздуха у том граду.

Вујовић у Нишу: Држава одлучна да реши питање истoријског отпада-Суфинанасирамо пројекат пошумљавања чија се реализација очекује у наредним данима, као и пројекат смањења загађења које потиче од индивидуалних ложишта, која су велики загађивачи. У току је конкурс за субвенције домаћинствима за замену котларница и молим, пре свега, грађане Ниша да искористе ту прилику. Подстицаје ћемо обезбедити и следеће године, како бисмо помогли да што више домаћинстава пређе на еколошки прихватљивије енергенте – рекла је Вујовић.