Вујовић у Лесковцу: Ускоро креће са радом прва фаза модерног пречистача отпадних вода

Вујовић у Лесковцу: Ускоро креће са радом прва фаза модерног пречистача отпадних вода

Вујовић у Лесковцу: Ускоро креће са радом прва фаза модерног пречистача отпадних вода

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас са градоначелником Лесковца Гораном Цветановићем анекс уговора, на основу којег ће министарство доделити граду још 42,44 милиона динара за пуштање у рад прве фазе Централног постројења за пречишћавање отпадних вода у Богојевцу, што је предуслов за пуштање у рад друге фазе постројења.

​Вујовић у Лесковцу: Ускоро креће са радом прва фаза модерног пречистача отпадних вода [Кликните и повуците да би померали] ​Вујовић је рекла да се на овом великом пројекту годинама ради, али су радови били обустављени.

- Овим уговором смо решили проблем и створили услове за рад пречистача у наредном периоду, који ће покрити потребе 86.000 становника Лесковца и околине. Овим износом финансирамо оспособљавање линије воде у пречистачу, која је услов за рад линије муља. Вода у пречистач стиже преко градског колектора, који је држава финансирала износом од скоро пола милијарде динара, и за који је данас издата употребна дозвола. Будући да су услови испуњени, очекујем да се систем у наредном периоду стави у функцију - рекла је Вујовић.

​Вујовић у Лесковцу: Ускоро креће са радом прва фаза модерног пречистача отпадних вода [Кликните и повуците да би померали] ​Она је додала да се из донације Краљевине Холандије финансира и проширење канализационе мреже, којом ће бити обухваћено 16 места која гравитирају ка Лесковцу, са око 20 хиљада становника.

Министарка је истакла да поред подршке изградњи модерног система за пречишћавање отпадних вода, министарство у Лесковцу са готово 20 милиона динара суфинансира и другу фазу реконструкције Котларнице Црвена звезда, као и пошумљавање девастираног дела парк шуме Хисар и дела код реке Ветернице.

​​Вујовић у Лесковцу: Ускоро креће са радом прва фаза модерног пречистача отпадних вода [Кликните и повуците да би померали] ​ [Кликните и повуците да би померали] ​Градоначелник Цветановић је рекао да Град интензивно ради на уклањању дивљих депонија, а министарка је поручила да ће у том послу градови и општине моћи да рачунају и на подршку министарства.

- Наставићемо да подржавамо добре пројекте којима заједно на боље мењамо еколошку слику Србије. Планирам да обиђем свако село и град у којима реализујемо пројекте. Брига о животној средини нема алтернативу и то је оно на чему сви морамо заједно непрестано да радимо – поручила је Вујовић.