Вујовић у Чачку: Пројекти пошумљавања изузетно значајни за унапређење квалитета ваздуха

Vujovic Cacak

Вујовић у Чачку: Пројекти пошумљавања изузетно значајни за унапређење квалитета ваздуха

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поручила је данас у Чачку да је пошумљавање изузетно важна мера за унапређење квалитета ваздуха, а овом граду су на јавним конкурсима министарства у претходној и текућој години додељена значајна средства за пројекте пошумљавања и озелењавања на више локација.

Вујовић је, заједно са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем, обишла реонски парк, где је из средстава министарства посађено више од 200 десетогодишњих садница.

Vujovic Cacak 2- Хвала градоначелнику што нас је довео на фантастичну локацију, где је министарство, кроз подршку пошумљавању и озелењавању, допринело да парк изгледа овако лепо. Данас су нас у парку дочекали ђаци Основне школе „Свети Сава“ који на овом месту имају активности у оквиру еколошке секције. Драго ми је што сам сазнала да ученици цене све што Град Чачак и министарство раде за заштиту животне средине. Ми се трудимо да заједничким снагама подижемо свест о значају заштите животне средине, а често кажемо да најмлађи најбоље знају да пренесу и родитељима и нама старијима колико је ова област важна. Министарство које водим је, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, реализовало пилот пројекат у основним школама у 29 локалних самоуправа. Трудићемо се да на основу тог искуства направимо кровни документ, како би се о овим важним темама едуковали ђаци у свим основним школама у Србији – рекла је Вујовић.

Vujovic Cacak 3Министарка је навела да су средства за озелењавање овог парка додељена на јавном конкурсу министарства спроведеном у 2021. години, док су средства за исту намену додељена и по конкурсу из 2022, а пројекти ће бити реализовани на јесен.

- Када говоримо о смањењу аерозагађења, морам да напоменем да министарство суфинансира и проширење капацитета котларнице у Чачку, која је до сада грејала два факултета. Када се прошири капацитет, котларница ће обухватити и ламелу стамбене зграде, студентски дом и студенску мензу и друге. За нас су пројекти који доприносе смањењу аерозагађења од изузетног значаја и трудићемо се да их реализујемо и у наредним годинама – рекла је Вујовић.

Vujovic cacak 4