Вујовић у Бору: Улагање Зиђина у модернизацију постројења важно за животну средину

Вујовић у Бору: Улагање Зиђина у модернизацију постројења важно за животну средину

Вујовић у Бору: Улагање Зиђина у модернизацију постројења важно за животну средину

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић посетила је данас компанију „Serbia Zijin Copper doo“ у Бору, како би се уверила у напредак и динамику пројеката које компанија спроводи у циљу заштите животне средине у рударским активностима.

Вујовић у Бору: Улагање Зиђина у модернизацију постројења важно за животну срединуВујовић је навела да је за грађане Бора битно да имају радна места, али је једнако важно и да имају чистији ваздух. Због тога, додала је, министарство које води по први пут тесно сарађује са компанијом Зиђин и прати предузете активности на модернизацији и унапређењу производног процеса како би се заштитила животна средина.

Вујовић у Бору: Улагање Зиђина у модернизацију постројења важно за животну средину- Грађани су се и пре 50 година сусретали са проблемом аерозагађења у Бору, али од 2018. године од кад је наш стратешки партнер, компанија Зиђин, преузела рудник у Бору, ради се на томе да се имплементира опрема по светским стандардима, како би се побољшала заштита животне средине. Пуштањем у рад новог система за сакупљање и одсумпоравање димних гасова у оквиру комплекса топионице, ситуација је приметно боља. То говоре и званична мерења, која показују да је у августу прошле године прекомерно загађење било забележено током 14 дана, а у августу 2021. године није било прекомерно ниједног дана. И зато је овај пројекат, иако није једини у Бору, за мене најважнији, јер доприноси решавању највећег проблема у овом граду, а то је аерозагађење – рекла је министарка.

Вујовић у Бору: Улагање Зиђина у модернизацију постројења важно за животну срединуВујовић је нагласила да је са кинеским партнерима од почетка године одржан низ састанака на којима се разговарало о томе како да се превазиђу наслеђени проблеми.
 
Вујовић у Бору: Улагање Зиђина у модернизацију постројења важно за животну средину- Стратешки партнери су у овај пројекат уложили велика средства, више од 100 милиона евра, а примењују и принципе циркуларне економије, тако што од нуспроизвода праве корисне материјале. Oво je тек почетак. До половине следеће године кинески партнери ће уложити још средстава у друга постројења, што ће даље смањити аерозагађење, и зато се надам да ћемо се ускоро поново видети у Бору, са још бољим вестима. Желим да људи који су забринути за квалитет ваздуха знају да тај деценијски проблем решавамо. Мислимо на грађане Бора, али и читаве Србије, јер сви дишемо исти ваздух, пијемо исту воду и баш због тога чистија будућност треба да нам буде заједнички циљ – нагласила је Вујовић.

Вујовић у Бору: Улагање Зиђина у модернизацију постројења важно за животну срединуВујовић је обишла ново постројење са генералним директором „Зиђина“ Ђан Симингом, градоначелником Бора Александром Миликићем, директором Агенције за заштиту животне средине Филипом Радовићем и саветником за економску и трговинску сарадњу у Амбасади НР Кине Лиу Каијем. Министарка је, након обиласка, нагласила да се у Бору ове године реализују и други зелени пројекти уз подршку Министарства. Према њеним речима, у новембру ће бити засађено више хиљада садница на деградираној површини на ободу рудника. У циљу подизања квалитета живота грађана, ресорно министарство суфинансира и проширење Еко омладинског парка.