Вујовић у Бечеју потписала уговор за капитални пројекат: Крећемо у модернизацију и проширење пречистача отпадних вода

Vujović Bečej 1.jpg

Вујовић у Бечеју потписала уговор за капитални пројекат: Крећемо у модернизацију и проширење пречистача отпадних вода

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас у Бечеју, важан уговор на основу којег ће бити проширено и модернизовано 30 година старо постројење за прераду отпадних вода, чиме ће се значајно подизати квалитет животне средине, а тиме и квалитет живота грађана у тој општини.

Vujović Bečej 2.jpg

„Данас је за мене као министарку заштите животне средине важан дан, јер сам потписала уговор за прво постројењe за прераду отпадних вода у ресору који водим“, поручила је Вујовић. Она је истакла да се уговором који је данас потписала у Бечеју, креће у реализацију капиталних пројеката изградње и модернизације простројења за прераду отпадних вода широм Србије. Ово је, како каже, први од многих уговора које ће у наредном периоду потписивати, како би се по реализацији пројеката  правилно управљало отпадним водама

Vujović Bečej 3.jpg

„Пројекту у Бечеју смо изузетно посвећени и у протекле две године смо вредно радили на ревизији документације, како би постројење по завршетку радова, могло да ради у пуном капацитету. Предвиђено је да ово постројење покрије потребе од 29.000 еквивалент стновника, односно за око 20.000 становника, док је још 9.000 планирано за индустрију која ће се прикључити. Оно што је важно, јесте да ће отпадна вода, након третмана у постројењу и пре испуштања у канал Дунав-Тиса-Дунав, бити технички исправна“, рекла је министарка која је пре потписивања уговора, заједно са председником општине Вуком Радојевићем обишла старо постројење.

Vujović Bečej 4.jpg

Вујовић је навела да постројење у Бечеју има и симболичан значај за Министарство заштите животне средине, јер се тиме најављује реализација бројних капиталних пројеката изградње и реконструкције пречистача отпадних вода широм Србије.

Vujović Bečej 5.jpg

„Ускоро крећемо и у изградњу или модернизацију постројења у Апатину, Пећинцима, Бачкој Паланци, Сечњу.  Ови капитални пројекти су од великог значаја за животну средину и део су визије Србија 2027 коју је представио председник Александар Вучић. У овом послу имамо пуну подршку председника Вучића, али и задатак да радимо много брже, јер су ово пројекти од огромног значаја за грађане. За Бечеј је још важно и да у мају креће изградња више од 60  километара недостајуће канализационе мреже која ће гравитирати ка постројењу, а коју смо пројектовали до самих кућа. Зато молим грађане да искористе прилику и да се прикључе, како би заједно подигли стандард животне средине и квалитет живота“, рекла је Вујовић.

Vujović Bečej 6.jpg

Говорећи о Бечеју, Вујовић је навела да је Министарство које води, већ реализовало низ зелених пројеката који су важни за грађане ове општине. Према њеним речима, у претходном периоду су реализовани пројекти пошумљавања, чишћење канала, а такође је затворена и санирана несанитарна депонија у насељу Милешево. Министарка је истакла да ће у наредном периоду одржати састанак са општинским руководством везано за даљи рад на унапређењу стања животне средине у Бечеју.

Vujović Bečej 8.jpg