Вујовић: Србија после 40 година добија два нова национална парка

Stara planina

Вујовић: Србија после 40 година добија два нова национална парка

Подручја Старе планине и планина Кучај-Бељаницa од данас су под највишим степеном заштите државе, јер је покренут поступак њихове заштите и то као националних паркова, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Klisura Resave- Ово су прва два национална парка која ће бити проглашена у Србији након 40 година,  а тај статус су заслужили због великог природног богатства на својим територијама. Студије за нове националне паркове које је израдио Завод за заштиту природе, данас су постављене на сајт Министарства заштите животне средине, а од тог момента је и званично покренут поступак заштите, односно већ су на снази сви режими и мере заштите које студије садрже. Предвиђено је да се, када се поступак оконча, Национални парк Стара планина простире на 116.000 хектара, а Национални парк Кучај-Бељаница на око 45.000 хектара. За нас је изузетно важно да наставимо да бринемо о природи и да сва природна добра на најбољи начин сачувамо за будуће генерације. Зато смо и покренули поступак и прогласићемо ове два подручја националним парковима, у којима природа ужива највећи степен заштите – рекла је Вујовић. 

Stara planinaВујовић је истакла да је заштићено подручје Стара планина једно од највреднијих и најпосећенијих у Србији, које поред лепоте пејзажа, одликује и богатаство биљног и животињског света. Кучај-Бељаница је, како каже, шумско подручје, са очуваним храстовим и буковим шумама, али и пећинама, клисурама и кањонима.

Министарка је рекла да је Стара планина до сада имала статус парка природе, те да ће проглашењем националног парка добити максималан степен заштите. Како је додала, подручје Кучај-Бељанице је сада први пут под заштитом. Иначе, у Србији су последњи пут проглашени национални паркови Тара и Копаоник 1981. године. 

Vodopad Buk