Вујовић: Србија ће међу првима на Западном Балкану добити Закон о климатским променама

Вујовић: Србија ће међу првима на Западном Балкану добити Закон о климатским променама

Вујовић: Србија ће међу првима на Западном Балкану добити Закон о климатским променама

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић представила је данас у Скупштини Србије Предлог закона о климатским променама, истичући да ће, уколико га посланици усвоје, Србија бити међу првим земљама Западног Балкана, која ће усвојити овакав акт.

-  Овим законом показујемо да су питања из области заштите животне средине и климатских промена високо на лествици приоритета Владе и да је Србија снажно опредељена да свој будући привредни раст и развој базира на иновацијама, зеленој енергији и отварању нових, зелених радних места – поручила је министарка.

Говорећи о бенефитима овог акта, Вујовић је истакла да ће допринети да се успостави систем за ограничење емисија гасова са ефектом стаклене баште, повећаће отпорност друштва на негативне ефекте климатских промена, а посебно појединих сектора попут здравства, водопривреде, шумарства и пољопривреде.

Према њеним речима, Закон ће дати основ за планско прилагођавање релевантних сектора на измењене климатске услове, успоставиће механизме за извештавање, и што је врло значајно, имаће позитиван утицај на привредни раст и конкурентност, привлачење инвестиција, посебно у складу са стандардима и захтевима ЕУ тржишта.

- Промена климе је проблем читаве планете, али и сваког грађанина Србије. Зато ће овај закон, по усвајању, бити наш први корак у одлучној борби против климатских промена. Наша је обавеза да сачувамо земљу за будуће генерације и нашу децу. Зато позивам посланике да препознају значај овог закона и својим гласом подрже његово усвајање – поручила је министарка Вујовић.