Вујовић: Системи за одсумпоравање приближавају нас европским еколошким стандардима

Вујовић: Системи за одсумпоравање приближавају нас европским еколошким стандардима

Вујовић: Системи за одсумпоравање приближавају нас европским еколошким стандардима

Постројења за одсумпоравање димних гасова су од кључног значаја за редукцију загађења које долази из термоелектрана, јер доприносе да се емисија сумпор-диоксида сведе на минимум – поручила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић након обиласка првог система за одсумпоравање димних гасова који је изграђен у Србији, у Термоелектрани „Костолац Б“.

Изградња оваквих система приближава Србију ЕУ стандардима, рекла је министарка Вујовић, која је обишла постројење заједно са председницом Владе Аном Брнабић, потпредседницом Владе и министарком рударства и енергетике Зораном Михаjловић и в.д. директором Електропривреде Србије Милорадом Грчићем.

Вујовић: Системи за одсумпоравање приближавају нас европским еколошким стандардима- Оно што је изузетно важно када говоримо са освртом на аерозагађење, јесте да оваква постројења доводе до смањења емисија загађења, па је у једном блоку емисија сумпор диоксида смањена 115 пута, а у другом око 40 пута. Постројење је урађено по свим европским стандардима и има све потребне сагласности Министарства заштите животне средине – рекла је Вујовић.

Министарка је додала да је смањење загађења из старих и великих постројења у складу са Националним планом за смањење емисија (НЕРП) који је Влада усвојила прошле године.

- Борбу против аерозагађења водимо на више паралелних колосека, а не само када је реч о старим и великим постројењима. Боримо се и путем конкурса за локалне самоуправе за замену котлова правних и физичких лица, као и за пошумљавање. Трудимо се да смањимо загађењe која долазе од великих и мањих загађивача. Када је реч о котларницама, инсистирала сам да се сви пројекти реализују након грејне сезоне, како бисмо у новој сезони, већ у овој години видели резултате – рекла је Вујовић.

Она је нагласила да ће се у овој години почети с пројектом комплетне замене котларнице у Крагујевцу из средстава европских партнера. Министарка је нагласила да је ово само почетак, и да ће по реализацији започетих и пројеката који су у плану, квалитет ваздуха бити осетно бољи.