Вујовић са шефом Мисије ОЕБС о сарадњи у области заштите животне средине

Вујовић са шефом Мисије ОЕБС о сарадњи у области заштите животне средине

Вујовић са шефом Мисије ОЕБС о сарадњи у области заштите животне средине

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић састала се данас са шефом Мисије ОЕБС у Србији, амбасадором Јаном Братуом, са којим је разговарала о могућностима за даље унапређење сарадње у овој области, а посебно у сегменту инспекцијског надзора и борбе против климатских промена.

- Инспектори заштите животне средине су готово свакодневно на терену, како би пре свега превентивно утицали на привредне субјекте да правилно третирају отпад у складу са дозволама које су им издате. У овој области је претходних месеци много урађено, а значила би нам експертска подршка партнера какав је ОЕБС, како би даље унапредили рад инспекцијских служби – рекла је Вујовић.

Вујовић је навела да ће се у наредном периоду, уз подршку ОЕБС-а, радити ревизија ажурирање Стратегије за примену Архуске конвенције за период до 2030. године, којом се обезбеђује доступност информација о животној средини, учешће грађана и право на правну заштиту у питањима животне средине. Она је рекла да је Србија посвећена усаглашавању прописа са европском регулативом, додајући да је у марту усвојен Закон о климатским променама.

Амбасадор Брату је похвалио напредак који је Србија протеклих месеци показала у сектору заштите животне средине када је реч о усклађивању регулативе, покретању капиталних зелених пројеката, појачаном раду инспекција, али и посвећености циљевима дефинисаним Зеленом агендом за Западни Балкан, чији је Србија потписник. Он је нагласио да је Мисија ОЕБС-а спремна да подржи Владу Србије и Министарство заштите животне средине у даљим напорима да се унапреди стање у овој области.