Вујовић са ММФ-ом о изградњи еколошке инфраструктуре и остварењу циљева Зелене агенде

mmf vujovic

Вујовић са ММФ-ом о изградњи еколошке инфраструктуре и остварењу циљева Зелене агенде

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић разговарала је данас са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи Јан Кејс Мартејн о динамици изградње еколошке инфраструктуре у Србији, као и о напретку који је Србија остварила у усклађивању прописа са ЕУ регулативом.

Вујовић је захвалила Мисији ММФ-а што је у фокусу њиховог интересовања и област заштите животне средине, истичући да резултати постигнути у претходном периоду, доприносе и остварењу циљева предвиђених Зеленом агендом.

mmf irena- Када је реч о еколошкој инфраструктури, захваљујући доброј сарадњи са европским партнерима, направили смо значајне кораке и ускоро ћемо моћи да кренемо у прву фазу изградње модерних регионалних центара за управљање отпадом. Прва фаза подразумева изградњу прва четири центра, у којима ће се отпад третирати по савременим стандардима. У наредном периоду чека нас изградња постројења за прераду отпадних вода и канализационе мреже у 26 локалних самоуправа, што ће променити еколошку слику Србије набоље – рекла је Вујовић, додајући да Министарство и ове године наставља са реализацијом пројеката који за циљ имају унапређење квалитета ваздуха.

Министарка Вујовић је рекла да је значај помак направљен и када је реч о регулативи, јер је током прошле године усвојено шест закона из ресора заштите животне средине, као и бројна подзаконска акта. Она је истакла да је ЕУ препознала резултате, и крајем прошле године, у оквиру Кластера 4, отворено је Поглавље 27 - Животна средина и климатске промене.

Мисија ММФ је у посети Београду поводом друге ревизије аранжмана са Србијом, који је започет у јуну прошле године. Саветодавни аранжман са ММФ-ом, Инструмент за координацију политика (The Policy Coordination Instrument - PCI), трајаће до краја 2023. године.