Вујовић са ђацима у Обедској бари

Вујовић са ђацима у Обедској бари

Вујовић са ђацима у Обедској бари

Уочи Светског дана заштите животне средине који се обележава 5. јуна, ресорна министарка Ирена Вујовић и потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић данас су симболично, у Специјалном резервату природе „Обедска бара“, заједно са ђацима Основне школе „Душан Вукасовић Диоген“ из Купинова, садили стабла храста лужњака.

-  У сусрет Светском дану заштите животне средине желим да истакнем да и данас и сваког другог дана веома важно да дижемо свест о значају очувања природе.  Садња храстова са малишанима основношколског узраста је, на неки начин, резултат сарадње са Министарством просвете. На заједничкој радној групи договорили смо смернице и разрађујемо програм, како бисмо подстакли еколошку едукацију деце, која ће једнога дана постати еколошки одговорни грађани  - рекла је министарка Вујовић.

Вујовић са ђацима у Обедској бариОна је истакла да је акција садње организована у Обедској бари, најстаријем заштићеном подручју у Србији, са великим историјским значајем, додајући да Министарство континуирано улаже у заштићена подручја.

- Ове године смо определили око 250 милиона динара за заштићена подручја , а трудићемо се да убудуће урадимо још више за ове природне драгуље и да повећамо обим територије под заштитом. Министарство на чијем сам челу одговорно ради на унапређењу еколошке слике Србије. У зелене капиталне пројекте у наредном периоду улагаће се више него икад. У плану је изградња регионалних центара за управљање отпадом, као и постројења за прераду отпадних вода са пратећом канализационом мрежом. Предстоји нам много посла, али бићемо истрајни, јер је наша обавеза као друштва да бринемо о животној средини и да је сачувамо за генерације које долазе – рекла је Вујовић.

Вујовић са ђацима у Обедској бариПоред садње храстова лужњака, за ђаке Основне школе „Душан Вукасовић Диоген“ из Купинова, данас је у Обедској бари организован низ активности. Друштвено одговорна компанија Sport Vision, која у понуди има и производе од рециклираног материјала, обезбедила је за ђаке ваучере.