Вујовић председавала трећом седницом Националног савета за климатске промене

Вујовић Национални савет 1

Вујовић председавала трећом седницом Националног савета за климатске промене

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић председавала је данас трећом седницом Националног савета за климатске промене, на којој је представила најважније резултате у овој области и планове за наредни период.

Вујовић Национални савет 2Вујовић је истакла да су у претходном периоду израђенa и усвојенa стратешка документа са акционим плановим, неопходна за борбу против климатских промена - Стратегија нискоугљеничног развоја, Програм прилагођавања на измењене климатске услове. Она је истакла да је израђен и Дигитални атлас климе Србије који представља важан алат за израду планских докумената у наредном периоду.

Министарка је подсетила да је Република Србија учествовала и на највећој светској конференцији посвећеној климатским променама у Дубаију, где је Делегацију наше земље предводио председник Александар Вучић.

Вујовић Национални савет 3„Изузетно смо поносни што је председник Вучић представио резултате Републике Србије на Самиту светских лидера, у склопу светске конференције о клими. Много смо урадили у претходном периоду, али нас чека још много посла, посебно имајући у виду нарасле ризике од климатских промена пре свега у секторима привреде, инфраструктуре, пољопривредне производње итд. Морам да истакнем да борба против климатских промена не треба да искључи развој свих сектора. Напротив. Потребно је паралелно радити на два циља, на ублажавању климатских промена и на прилагођавању на климатске промене, јер једино ако се ове активности заједно планирају, могу бити суштински покретачи економског развоја и развоја читавог друштва, што и јесте наш циљ“, рекла је Вујовић.

Вујовић Национални савет 4