Вујовић: Покренули смо пројекте од суштинске важности за будућност

Vujovic snaga prirode

Вујовић: Покренули смо пројекте од суштинске важности за будућност

Влада Србије одредила је јасан правац и визију у области заштите животне средине, што се огледа у реализацији конкретних еколошких пројеката и унапређењу регулаторног оквира за ефикаснију зелену трансформацију Србије у складу са циљевима Зелене агенде – поручила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Отварајући 18. Међународни сајам заштите животне средине (EcoFair), Вујовић је истакла да су у претходне две године усвојени преко потребни закони, као и сет подзаконских аката којима је домаће законодавство усклађено са ЕУ регулативом.

Irena Jelena- Потврда да смо на добром путу стигла је и од Европске уније када је отворен Кластер 4 и Поглавље 27, које се односи на животну средину и климатске промене. Важно је да поменем да је Влада Србије ове године усвојила и ревидирани Национално утврђени допринос којим смо за више од три пута повећали климатску амбицију до 2030. године и тиме се додатно приближили напорима за декарбонизацију наше привреде, дајући допринос испуњењу глобалног циља за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште – рекла је Вујовић.

Према њеним речима, у фокусу министарства и у наредном периоду ће бити побољшање квалитета ваздуха и система управљања отпадом, изградња инфраструктуре за третман отпадних вода, очување природе и повећање територије под заштитом, као и борба против климатских промена.

Irena Zorana-Сви пројекти и активности које смо покренули и спровели, било да је реч о конверзији котларница у циљу преласка на еколошки прихватљивије енергенте, изградњи канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода, санацији несанитарних сметлишта и дивљих депонија или изградњи модерних рециклажних центара, суштински су важни за будућност јер доприносе бољој заштити животне средине и квалитетнијем животу наших грађана. За даљи напредак и остварење постављених циљева потребни су нам грађани и континуиран рад на подизању свести. Зато је ова сајамска манифестација важна јер грађанима приближавамо еколошке теме и примере добре праксе, и уједно их подстичемо да буду активни учесници у заштити и очувању животне средине – рекла је Вујовић.

IV2

Министарка је подсетила да је у току и имплементација пројекта одвајања отпада у домаћинствима у 17 градова и општина, у циљу повећања стопе рециклаже. Она је навела да је то пример у ком правцу ће Србија ићи у будућности, додајући да је циљ постепени прелазак на модел циркуларне економије који ће пратити изградња неопходне инфраструктуре.