Вујовић: Планским документима трасирамо пут ка моделу циркуларне економије

Вујовић: Планским документима трасирамо пут ка моделу циркуларне економије

Вујовић: Планским документима трасирамо пут ка моделу циркуларне економије

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и декан Технолошко-металуршког факултета у Београду Петар Ускоковић потписали су данас уговор, на основу којег ће факултет за потребе министарства израдити Програм за циркуларну економију са  пратећим акционим планом за период од три године. 

Вујовић је навела да је ово значајан плански документ, јер ће трасирати правац деловања у наредном периоду, како би у Србији заживео модел циркуларне економије.

- Како бисмо што успешније прошли кроз транзицију ка кружној економији, за нас су од велике важности стратешка документа. Зато је на нашим партнерима, Технолошко-металуршком факултету, велика одговорност, посебно имајући у виду да овај концепт обухвата више различитих сектора. Што више будемо радили на примени овог модела, то ћемо пре стићи до крајњег циља, а то су одржив развој и смањење климатских промена, уз очување ресурса и енергетске стабилности Србије и отварање нових, зелених радних места – рекла је Вујовић.  

Модел циркуларне економије је, према њеним речима, циљ којем је Србија посвећена и на који се определила потписивањем Зелене агенде за западни Балкан. Циркуларна економија је један од пет стубова за даљи развој региона.

Технолошко-металуршки факултет је у обавези да изради и достави Министарству заштите животне средине Програм за циркуларну економију и пратећи акциони план за период од три године, који ће бити у складу са Законом о планском систему. Циљ је да се са линеарног модела, према којем се настали отпад одлaжe на депонију, пређе на циркуларни чија је суштина у мањој потрошњи сировина и енергије и самим тим мањој количини насталог отпада, који се даље рециклира и враћа у употребу кроз нови производ и нову вредност. Овај принцип је изнад процеса управљања отпадом, јер полази од тога да се рационално користе ресурси и енергија на одржив начин.