Вујовић обишла почетак радова на санацији депоније у Трстенику

Вујовић обишла почетак радова на санацији депоније у Трстенику

Вујовић обишла почетак радова на санацији депоније у Трстенику

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас са председницом општине Трстеник Миленом Турк почетак радова на санацији и рекултивацији несанитарне депоније у Осаоници, на којој је више од 30 година неправилно одлаган отпад.

​Вујовић обишла почетак радова на санацији депоније у Трстенику​-У овој фази ће бити санирано две трећине тела депоније, док ће на преосталом депонијском простору бити урађена санитарна касета како би се отпад прописно одлагао, док се не стекну услови да се Трстеник прикључи регионалној депонији у Краљеву. За ову намену из буџета Министарства ове године смо издвојили 66 милиона динара - рекла је Вујовић.

Вујовић обишла почетак радова на санацији депоније у ТрстеникуМинистарка је додала да ће се изградњом модерног Центра за управљање отпадом у Краљеву, у који ће се одвозити отпад са територије неколико локалних самоуправа, укључујући и Трстеник, депонија у Осаоници моћи у потпуности да се затвори.

Вујовић обишла почетак радова на санацији депоније у Трстенику-Санација градских несанитарних депонија, уклањање дивљих депонија и историјског отпада, један је од главних задатака. Ми данас радимо оно што нико пре нас 30 и више година није радио и већ можемо да видимо прве резултате. Током ове године решили смо проблем депоније Стањевине у Пријепољу која је санирана и рекултивисана, санирамо депонију Прелићи у Чачку, а поред Трстеника, одвојена су средства и за несанитарне депоније у Бечеју и Богатићу. Крајњи циљ је да се кроз изградњу зелене инфраструктуре, регионалних и рециклажних центара, на чему увелико радимо, отпад у Србији третира по највишим стандардима – рекла је Вујовић.

Вујовић обишла почетак радова на санацији депоније у ТрстеникуПрема њеним речима, изузетно је важно да се у свакој локалној самоуправи у Србији реализују зелени пројекти, а похвално је, како додаје, што многе и саме одвајају средства за зелене пројекте.

- Позивам локалне самоуправе да наставе да прате конкурсе и више користе подршку Министарства. Општина Трстеник је ове године добила средства на јавном конкурсу за пројекат пошумљавања, а резултат тога је хиљаду нових садница на територији општине. Честитам председници Милени Турк и њеном тиму што су кандидовали квалитетне пројекте чија реализација доприноси квалитетнијем животу грађана – рекла је Вујовић.

Поводом Дана општине Трстеник, министарка Вујовић је заједно са председницом општине посадила и нове саднице у парку испред зграде општине.