Вујовић обишла почетак радова на изградњи канализационе мреже у Горњем Милановцу

ирена

Вујовић обишла почетак радова на изградњи канализационе мреже у Горњем Милановцу

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас почетак радова на изградњи канализационе мреже у Горњем Милановцу, са директором владине Канцеларије за управљање јавним улагањима Марком Благојевићем и председником те општине Дејаном Ковачевићем.

Према речима министарке Вујовић, овим пројектом се обележава и почетак великог инфраструктурног пројекта за чију имплементацију је задужена Канцеларија за управљање јавним улагањима заједно са министарством, а подразумева изградњу постројења за прераду отпадних вода и канализационе мреже у више локалних самоуправа широм Србије.

irena

 

- У Горњем Милановцу градимо 15 километара канализационе мреже на девет локација и скоро километар водоводне мреже. Ово је важна инвестиција јер ће омогућити да по завршетку радова покривеност општине канализационом мрежом буде скоро 80 одсто, што и јесте европски стандард којем тежимо. У другој фази је у плану и реконструкција постројења за пречишћавање отпадних вода у овој општини, а предуслов за то је свакако изградња канализације - рекла је Вујовић.

irena

 

Током посете општини Горњи Милановац, Вујовић је са председником општине обишла и радове на уклањању дивље депоније у насељу Сврачковци.

 

Она је навела да ће Горњи Милановац бити прва општина у Србији без дивљих депонија, јер ће уз субвенцију министарства ове године очистити свих 28 регистрованих депонија на својој територији.

radnik

 

-Захваљујући конкурсу министарства овакви пројекти се ове године реализују у 34 града и општине. Ускоро ћемо имати преко 700 очишћених локација, што је значајан резултат постигнут за кратко време, али пред нама је још пуно посла и очекујем од локалних самоуправа максималну посвећеност. Изузетно је важно и да континуирано радимо на подизању свести грађана да само заједно можемо да се изборимо са проблемом дивљих депонија - рекла је министарка.

radnik

 

Вујовић је додала да ће министарство и ове године обезбедити видео надзор на очишћеним локацијама, како би се контролисало несавесно одлагање отпада и спречило стварање дивљих депонија на истим местима.