Вујовић: Настављамо са уклањањем дивљих депонија

Irena

Вујовић: Настављамо са уклањањем дивљих депонија

Настављамо да радимо за чистију будућност и решавамо проблем дивљих депонија у Србији, а уз средства која смо на последњем конкурсу определили за ту намену, резултат ће бити више од 700 очишћених локација за годину дана – изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић након што је потписала уговоре са представницима локалних самоуправа о додели средстава за уклањање дивљих депонија и пројекте заштите земљишта.

 

Министарство је на два јавна конкурсима одобрило средства за уклањање дивљих депонија у 34 локалне самоуправе, као и за пројекте заштите земљишта у 14 градова и општина у Србији.

irena

- Ово je значајна подршка локалним самоуправама за унапређење стања животне средине и подизање квалитета живота грађана. Неодговорно и неадекватно одлагање отпада утиче на загађење ваздуха, воде и земљишта и зато је изузетно важно да подижемо свест грађана, јер једино заједно можемо да се изборимо са овим великим проблемом и да будућим генерацијама оставимо чисту и здраву Србију – рекла је Вујовић.

Вујовић је истакла да је на више локација које су очишћене у претходном периоду постављен видео надзор, а и ове године је, поред 80 милиона динара намењених за уклањање депонија, обезбеђено још 20 милиона за постављање видео надзора.

irena

- Постављање видео надзора је значајно да не бисмо долазили у ситуацију да изнова чистимо исте локације. Камере које смо раније поставили, повезали смо и са Еколошким информационим системом „gReact“, што омогућава да се стање на једном очишћеним локацијама прати у реалном времену. Путем система „gReact“ моћи ћемо и да, на основу пријава грађана, ефикасније решавамо еколошке проблеме и планирамо буџетска средства за наредне пројекте. До сада се показало да су грађани, на овај начин, највише пријављивали управо дивље депоније и зато и одвајамо средства за њихово уклањање – рекла је министарка.

irena

Вујовић је навела да ће Министарство у овој години износом од 100 милиона динара подржати и пројекте санације девастираног земљишта на којима су биле депоније, ерозивно земљиште или клизиште, а по реализацији пројеката, грађани ће добити уређене површине. Према њеним речима, такви пројекти су од великог значаја за заштиту животне средине, јер доприносе заштити и очувању земљишта као природног ресурса.