Вујовић на обележавању Светског дана заштите животне средине

Вујовић Дан животне средине 1.jpg

Вујовић на обележавању Светског дана заштите животне средине

Влада Републике Србије се, потписивањем Софијске декларације 2020. године, недвосмислено определила за заштиту животне средине, која је и данас један од главних приоритета државе, изјавила је потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, на обележавању Светског дана заштите животне средине.

Вујовић Дан животне средине 2.jpgСветски дан заштите животне средине обележен је у Београду, а поред потпредседнице Вујовић присуствовали су шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, амбасадорка Шведске Аника Бен Давид,  амбасадор Швајцарске Урс Шмид и стални представник Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Јакуп Бериш. Тема у 2024. години је  јачање отпорности на све учесталије суше које су последица климатских промена и јачање свести о важности и очувања влажних станишта и биолошке разноврсности, а Вујовић је истакла да су то области којима Министарство посвећује велику пажњу.

„Много смо урадили током четири године, како по питању унапређења регулаторног оквира, тако и кроз инвестиције у области управљања отпадом, отпадним водама и подршке привреди у зеленој транзицији. Тренутно радимо на значајном планском документу 'Стратегији заштите животне средине - Зелена агенда', чије усвајање очекујемо до краја године. У претходном периоду усвојили смо и Стратегију нискоугљеничног развоја. Национално утврђеним доприносом повећали смо климатску амбицију, и намеравамо да до 2030. године смањимо емисије гасова са ефектом стаклене баште за 33,3%, у односу на 1990. Радимо и на новим законима о заштити ваздуха и заштити природе, као и осталим правним актима, како би наставили усклађивање са ЕУ регулативом“, рекла је Вујовић.

Вујовић Дан животне средине 3.jpgПотпредседница Владе је навела да је један од најважнијих приоритета државе убрзање зелене транзиције као и да, имајући у виду амбициозне циљеве до 2050. године, мора још више да се ради у сарадњи са свим релевантним актерима.

„У овој области је важна сарадња с привредом, јер компаније својим идејама и решењима доприносе процесу зелене трансформације, која је важна и за грађане. Министарство које водим, покренуло је и националну кампању 'Сарађуј, не загађуј', како бисмо подизали свест грађана о томе колико је сваки мали корак важан за унапређење стања животне средине.

Током манифестације, симболично је отворен и Јавни позив за иновативна решења за очување влажних станишта у заштићеним подручјима и у њиховој непосредној близини,  уз подршку Владе Шведске кроз пројекат „ЕУ за зелену агенду у Србији“.

Вујовић Дан животне средне 4.jpg

Вујовић је захвалила парнертнерима - Европској унији, Влади Швајцарске, Влади Краљевине Шведске, као и Програму Уједињених нација за развој и свима који су дали допринос подизању стандарда заштите животне средине у Србији.

Данашњи догађај је, поред Министарства заштите животне средине, организовао и УНДП, уз подршку Делегације ЕУ у Србији, у оквиру Европске зелене недеље.