Вујовић: Министарство ће помоћи локалним самоуправама у решавању проблема дивљих депонија

Министарство ће помоћи локалним самоуправама у решавању проблема дивљих депонија

Вујовић: Министарство ће помоћи локалним самоуправама у решавању проблема дивљих депонија

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић позвала је локалне самоуправе да закључно са 11. фебруаром 2021.  пријаве дивље депоније на својој територији, у циљу заједничког решавања тог проблема.

-Готово да нема града и општине у Србији који нема проблем са дивљим депонијама. Зато смо одлучили да подржимо локалне самоуправе, како бисмо удруженим снагама тај проблем решавали – рекла је министарка Вујовић.

Према њеним речима, тамо где су дивље депоније опстајале због недостатка средстава у локалном буџету, то више неће бити случај, јер је ресорно министарство решено да помогне локалним самоуправама у њиховом уклањању и санацији.

-У нередном периоду радићемо интензивно на решавању проблема дивљих депонија, које загађују земљиште, водотокове, ваздух и доводе до деградације животне средине, али исто тако захтеваћемо од локалних самоуправа да појачају инспекцијски надзор над несавесним одлагањем отпада – поручила је министарка.

Министарство заштите животне средине објавило је 5. фебруара позив јединицама локалне самоуправе да доставе податке о локацијама дивљих депонија на својој територији, као и да наведу оквирну количину отпада и оквирну процену трошкова за њихово уклањање.

Рок за пријаву је 11. фебруар 2021. године у 16 сати. Пријаве са неопходним подацима шаљу се на имејл: kabinet@ekologija.gov.rs. На исту адресу могу да се обрате и оне локалне самоуправе које имају недоумице и питања везано за ову иницијативу.