Вујовић: Инспектори затекли камион фирме “Arbag“ у истовару отпада у реку Кубршницу, очекујем најстрожу казну

отпад 1

Вујовић: Инспектори затекли камион фирме “Arbag“ у истовару отпада у реку Кубршницу, очекујем најстрожу казну

По налогу министарке заштите животне средине Ирене Вујовић, републички инспектори изашли су данас на терен где су на лицу места затекли камион грађевинске компаније „Arbag“ које је ангажовала компанија „Instone Line“, како истовара отпадни муљ у реку Кубршницу на територији општине Аранђеловац.

Министарка Вујовић је истакла да инспектори детаљно испитују случај, поручивши да очекује да ће починиоци бити најстроже кажњени.

отпад 2- Данашњи пример бахатости и неодговорног односа према животној средини и нашим рекама заслужује казну, која треба да послужи као пример свима који убудуће помисле да отпадни материјал одложе у реку. Чим смо добили пријаву грађана, захтевала сам од републичких инспектора да изађу на терен и детаљно испитају случај, што су заједно са локалним инспекторима заштите животне средине и учинили. Прошло је време када су такви поступци били толерисани. Показаћемо нулту толеранцију према свима који почине злочин против природе попут данашњег случаја истовара отпада у наше реке – рекла је министарка Вујовић.

Она је поручила да Министарство које води улаже велика средства и напоре како би се заштитиле реке, а овакви поступци појединаца су недопустиви.

отпад 3- Држава ће санкционисати свако неодговорно понашање према животној средини и у томе нема повлашћених ни заштићених. Желим да захвалим грађанима који су забележили овај случај и тиме дали свој допринос у нашим напорима да сачувамо животну средину. Молим грађане да наставе да бележе и пријављују министарству сваки случај еколошких прекршаја на који наилазе у свом окружењу, јер само заједно можемо да сачувамо животну средину за добробит свих - рекла је Вујовић.

Узорак отпада који је истоварен у реку Кубршницу послат је на анализу у акредитовану лабораторију. Републички и локални инспектори поступају у складу са својим надлежностима, а о случају незаконитог истовара отпада у реку Кубршницу обавештени су и надлежна водна инспекција, као и еколошка полиција.