Вујовић инсистира: Сви да ускладе пословање са еколошким стандардима

Вујовић инсистира: Сви да ускладе пословање са еколошким стандардима

Вујовић инсистира: Сви да ускладе пословање са еколошким стандардима

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да републички инспектори задужени за ову област настављају да раде појачаним интензитетом, те су од 27. до 31. августа спровели ванредне контроле у 10 привредних субјеката, како би проверили да ли је прекорачен дозвољени ниво загађујућих материја.

У складу са Законом о заштити ваздуха, контролом су установљене неправилности само у циглани „Фантини Сцианатико“ у Михајловцу, које су проузроковане недовољним улагањем у опрему.

- Захтевам од свих привредних субјеката да у најкраћем року ускладе своје пословање са свим стандардима заштите животне средине, јер је то у интересу и привреде и грађана. Већ сам апеловала на компаније, и већина њих сада поштује и има свест о заштити животне средине, тако што одржава опрему која смањује емисије загађујућих материја у ваздуху, редовно ради ремонт, а неке чак улажу и у нову опрему – рекла је министарка Вујовић.

Током контроле компаније „Еликсир Зорка – Минерална ђубрива“ из Шапца, која већ успешно спроводи пројекат за унапређење пречишћавања гасова, инспектори су утврдили да је емисија загађења у дозвољеним границама. У компанијама „Лафарж БФЦ“ из Беочина, „Зорка керамика“, „Вукоцем“, „Аксинта“ и „Облак интернационал“ из Шапца, Ваљаоници бакра из Севојна, Циглани ИГМ Младост из Лесковца, такође нису уочене неправилности.

Министарка је подсетила да су од недавно у надлежности Републичке инспекције за заштиту животне средине и постројења за сагоревање, чија је снага мања од 50 kWth, што је установљено новим изменама Уредбе о граничним вредностима емисија загађујућих материја.

- Будући да се велики број притужби грађана односи на мале загађиваче, Уредбом су и они обухваћени, тако да ће и њихови процеси рада бити предмет контроле. Министарство улаже велике напоре како би се, кроз усклађивање прописа и различите пројекте ефикасније решавао овај проблем. Квалитет ваздуха је апсолутни приоритет, и зато настављамо да радимо још брже, како би генерацијама које долазе обезбедили чистију будућност – истакла је Вујовић.