Вујовић и Вучевић обишли реконструисану котларницу у касарни, која ће допринети смањењу аерозагађења у Ваљеву

Vujović Valjevo 1

Вујовић и Вучевић обишли реконструисану котларницу у касарни, која ће допринети смањењу аерозагађења у Ваљеву

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас заједно са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем реконструисану котларницу у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву, која је прешла на систем даљинског грејања, чиме се значајно утиче на смањење аерозагађења у овом граду.

Vujović Valjevo 2

Vujović Valjevo 4Реконструисана котларница је данас пуштена у пробни рад, а министарка Вујовић је навела да је тиме еколошки неприхватљив енергент, који се користио од 1979. године, отишао у прошлост.

„Велико ми је задовољство што данас са потпредседником Владе и министром Вучевићем и са градоначелником Лазаром Гојковићем обилазим реконструисану котларницу која је у пробном раду. Кроз конкурсе Министарства које водим, изградили смо топловод и вреловод и повезали котларницу на градску топлану која је прошле године, уз подршку Министарства прешла на гас. У реконструкцију градске топлане у Ваљеву уложено је више од 100 милиона динара, а за прикључење касарне на тај објекат више од 30 милиона. Сада се више од 16.000 квадрата греје на еколошки прихватљивији енергент и драго ми је што мерења показују да се у овом делу Ваљева побољшао квалитет ваздуха. Ми свакако имамо још много посла. У Ваљеву смо кроз конкурсе Министарства прошле године подржали и више од 260 породица да замене котлове у домаћинствима. Позивам локалну самоуправу да прате наше конкурсе и да кандидују пројекте, јер су они важни за квалитетнији живот грађана“, рекла је Вујовић.

Vujović Valjevo 5Вујовић је рекла да је у Ваљеву примењен сет мера за унапређење квалитета ваздуха, а поред поменутих реализовани су и пројекти пошумљавања, санирања девастираног земљишта, субвенционисана је куповина електричних и хибридних возила.

„Захваљујући бројним пројектима успели смо да подигнемо свест грађана о значају заштите животне средине. У овом округу се већ изводе радови и на најважнијем еколошком пројекту, а то је изградња могдерног система за управљање отпадом у селу Каленић у општини Уб, ка којем ће гравитирати и Ваљево. Кад завршимо изградњу регионалног центра, отпад са територије Ваљева ће се возити  у Каленић, чиме се стичу услови да ваљевска несанитарна депонија постане прошлост. Следеће године крећемо у затварање ваљевске депоније по фазама, како би изградњом центра у Каленићу комплетно решили и проблем ове депоније која деценијама смета грађанима“, рекла је Вујовић.

Vujović Vajevo 6