Вујовић и Коланђели: Следеће године креће изградња регионалних центара за управљање отпадом

Вујовић 1

Вујовић и Коланђели: Следеће године креће изградња регионалних центара за управљање отпадом

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић састала се данас са регионалним директором Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан Матеом Kоланђелијем. На састанку се разговарало о динамици реализације инфраструктурних пројеката у домену управљања отпадом, који ће бити финансирани из кредитне линије ЕБРД и Француске развојне агенције (АФД).

Вујовић 2Након што је делегацију ЕБРД упознала са најзначајнијим резултатима и пројектима из „Зелене агенде“, усклађивањем законодавства у домену заштите животне средине са директивама ЕУ, министарка је предочила да се реализација амбициозног пројекта који подразумева изградњу седам регионалних центара за управљање отпадом у Србији, одвија по плану.

-ЕБРД је стратешки партнер Владе Републике Србије и Министарства заштите животне средине у реализацији капиталних зелених пројеката који су од изузетног значаја за унапређење квалитета животне средине, а тиме и квалитета живота грађана. У првој половини 2023. године почеће изградња регионалних санитарних депонија и пратеће инфраструктуре за третман отпада у Ваљеву, Ужицу и Пироту, док ће друга фаза обухватити Сомбор, Нову Варош, Сремску Митровицу и  Рашку. Очекујемо да ће регионални центри за управљање чврстим отпадом у складу са највишим еколошким стандардима допринети и јачању свести о значају рециклирања, као и повећању процента рециклаже отпада у нашој земљи, чему и тежимо - рекла је Вујовић.

Вујовић 3Саговорници су изразили задовољство пројектом у Крагујевцу, којим је омогућен комплетан прелазак градске топлане са угља и мазута на еколошки прихватљивији енергент, и сагласили се да је то један од најуспешнијих пројеката реализован у сарадњи ЕБРД.

На састанку је договорено да ће се у наредном периоду разматрати и могућности за унапређење сарадње и заједничког учешћа у другим зеленим програмима ове финансијске институције, који се односе на климатске промене и друге области усмерене на очување и заштиту животне средине.