Вујовић и Бен Давид: Шведска помаже Србији у испуњавању циљева из Поглавља 27

Vujovic Ben David

Вујовић и Бен Давид: Шведска помаже Србији у испуњавању циљева из Поглавља 27

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас са амбасадорком Шведске у Србији Аником Бен Давид споразум за реализацију четврте фазе пројекта ENVAP, којим се омогућава даља експертска помоћ Шведске у процесу приступања Србије Европској унији у области заштите животне средине.

Кроз „Пројекат приступања у области заштите животне средине, фаза 4 (ENVAP4)“ биће омогућемо ефикасније спровођење приоритетних акција, важних за испуњење циљева из Поглавља 27 – Животна средина и климатксе промене.

- Захваљујући доброј сарадњи и подршци наших партнера из Шведске, успешно смо реализовали прве три фазе овог пројеката, а од данас настављамо сарадњу и кроз четврту фазу. Спровођење ENVAP4 пројекта допринеће имплементацији различитих европских политика, укључујући имплементацију циљева Европског зеленог договора и Зелене агенде за Западни Балкан. Усаглашавање прописа са ЕУ регулативом је важно за успешно испуњење обавеза из Поглавља 27, чиме се постиже виши ниво заштите животне средине и доприноси унапређењз квалитета живота грађана Србије – рекла је Вујовић.

Вујовић је истакла да испуњење обавеза Србије у складу са Поглављем 27 захтева укљученост више институција и цивилног сектора да би се испунили дефинисани циљеви. Министарка је захвалила амбасадорки Шведске и Шведској агенцији за међународну развојну сарадњу (СИДА) на подршци коју годинама пружају Републици Србији кроз Пројекте приступања у области животне средине.