Вујовић и Бен Давид потписале споразум који ће допринети смањењу индустријских емисија

Вујовић и Бен Давид потписале споразум који ће допринети смањењу индустријских емисија

Вујовић и Бен Давид потписале споразум који ће допринети смањењу индустријских емисија

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас билатерални споразум са амбасадорком Шведске у Србији Аником Бен Давид о сарадњи на смањењу индустријских емисија, кроз спровођење европске Директиве о индустријским емисијама у Србији.

Вујовић је навела да је потписивањем споразума започета трећа фаза пројекта - „Зелена транзиција – имплементација Директиве о индустријским емисијама у Србији у периоду 2021 – 2025. године“ (ИЕД 3), у вредности од 1,7 милиона евра, који је важан за испуњавање обавеза Србије из Поглавља 27 – Животна средина и клима.

Вујовић и Бен Давид потписале споразум који ће допринети смањењу индустријских емисија- Kроз овај пројекат моћи ћемо да рачунамо на подршку Шведске, како бисмо и код нас убрзали зелену транзицију друштва и зелене инвестиције у индустрији. Циљ је да се индустрија припреми за инвестиције у чистије технологије, које ће допринети да се у значајној мери побољша квалитет ваздуха, што је један од стратешких циљева Министарства које водим. Овај пројекат нам омогућава да останемо на добром путу, имајући у виду да су спровођењем Директиве ЕУ о индустријским емисијама знатно смањене загађујуће емисије у ЕУ, ојачана је конкурентност индустрије и побољшан квалитет живота грађана ЕУ. То је резултат који и у Србији, кроз примену европског искуства, желимо да остваримо и да тако побољшамо квалитет живота наших грађана – рекла је Вујовић додајући да је имплементациони партнер на пројекту Центар за чистију производњу Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду.
 
Вујовић и Бен Давид потписале споразум који ће допринети смањењу индустријских емисијаВујовић је истакла да је у склопу пројекта, у плану израда новог Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине, као и подзаконских аката како би се потпуно ускладили са Директивом о индустријским емисијама. Пројекат ће помоћи и да се израде интегрисане дозволе за 15 индустријских постројења и седам фарми. Вујовић је навела да је за Србију у овом моменту значајно што ће применом ЕУ Директиве, уз подршку Шведске, уједно радити и на испуњењу циљева Зелене агенде.
Амбасадорка Бен Давид изразила је задовољство због потписивања споразума, којим се наставља подршка Шведске интеграцији Србије у Европску унију и сарадња са Србијом у области заштите животне средине. Она је истакла да је Влада Шведске недавно донела нову Стратегију за Западни Балкан и Турску, према којој ће се управљати рад Амбасаде у Србији у наредном периоду, и која укључује даљу подршку одрживом развоју повољном за животну средину и отпорном на климатске промене, као и одрживом коришћењу природних ресурса.