Вујовић: Чистимо 500 дивљих депонија у септембру

Вујовић: Чистимо 500 дивљих депонија у септембру

Вујовић: Чистимо 500 дивљих депонија у септембру

Око 500 дивљих депонија на територији 43 града и општине у Србији биће очишћено током септембра, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, након што је са представницима тих локалних самоуправа потписала уговоре о суфинансирању пројеката уклањања сметлишта.

Вујовић: Чистимо 500 дивљих депонија у септембру- Ово је једна од највећих акција чишћења коју ћемо спровести у наредном периоду. Према проценама, у Србији има око 3.500 сметлишта и дивљих депонија, а ми ћемо у септембру очистити 500, што је добар почетак. Важно је да подижемо свест грађана и да заједно чувамо очишћене локације како се не би дешавало да их изнова чистимо. Замолила сам јединице локалне самоуправе да појачају контролу, а министарство ће, где је потребно, обезбедити видео надзор на очишћеним локацијама. Контрола ће бити много ригорознија, јер започињемо велики посао за чистију будућност – поручила је министарка Вујовић.

Вујовић: Чистимо 500 дивљих депонија у септембруПрема њеним речима, ово је само један сегмент, али изузетно важан, будући да неодговорно и неадекватно одлагање отпада утиче на загађење ваздуха, воде, земљишта.

Вујовић: Чистимо 500 дивљих депонија у септембру- Јединице локалне самоуправе су на нашем јавном конкурсу кандидовале сметлишта и дивље депоније које највише сметају грађанима, и њих ћемо прво да очистимо. Министарство које водим је, за овај посао, обезбедило 75 милиона динара. И то је тек почетак, јер ћемо се трудити да и наредне године одвојимо средства за ову сврху. ​Вујовић: Чистимо 500 дивљих депонија у септембруЖелим да похвалим градове и општине који одвајају средства из сопственог буџета како би на својој територији уклонили сметлишта. Изузетно је важно да инспекција на терену ради свој посао, јер само тако можемо да остваримо стратешки циљ, а то је чистија будућност за генерације које долазе – поручила је Вујовић.