Вујовић: Циркуларна економија алат за зелену транзицију

Вујовић 1

Вујовић: Циркуларна економија алат за зелену транзицију

Програмом развоја циркуларне економије за период од 2022-2024. године, који је усвојен ове године, циркуларни модел пословања препознат је као алат за зелену транзицију Републике Србије, у којој кључну улогу има привреда кроз примену нових бизнис модела којима се постиже уштеда ресурса и енергије и смањује загађење воде, ваздуха и земљишта – изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, на отварању конференције „Циркуларни округли сто 2022“ у Београду.

Вујовић 2Вујовић је навела да линеарни економски модел постаје неодржив јер су природни ресурси ограниченог века трајања, додајући да је од изузетне важности постепени прелазак на циркуларну економију.

-У циљу подстицања развоја циркуларне економије у нашој земљи Министарство заштите животне средине у партнерству са УНДП спроводи низ активности и пројеката који имају за циљ смањење угљеничног отиска и ублажавање климатских промена, подстицање иновативних решења, као и сарадњу науке и привреде у области циркуларних иновација. Важно је да привредни субјекти развијају циркуларна и енергетски-ефикасна техничка решења која рационално користе ресурсе, промовишу ниско-угљенични или угљенично-неутралан развој, као и пословне моделе који ће практично допринети смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште – рекла је Вујовић.

Вујовић 3Министарка се осврнула на пројекат “Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Републици Србији – Циркуларне заједнице”, који се спроводи уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину и трајаће до марта 2027. године, као и на Јавни позив за иновације у области циркуларне економије који је отворен у оквиру пројекта, а на који су се пријавиле локалне самоуправе, јавно-комунална предузећа, привредни субјекти и организације цивилног друштва са предлозима пројеката.

-Финансијске подстицаје за спровођење иновативних идеја у пракси добиће седам пројеката, као и менторску и другу стручну подршку. Поред тога, данас ћемо доделом циркуларних ваучера, појединачне вредности од 10.000 долара, наградити и 12 најбољих научно-истраживачких пројеката, односно предлога у области циркуларне економије који доприносе ублажавању климатских промена. У жељи да примери добре праксе буду видљивији заједно са УНДП смо покренули и иницијативу ''Прихвати циркуларни изазов'' намењену друштвено-одговорним компанијама, које у свом пословању примењују принципе циркуларне економије и одрживог развоја и на тај начин доприносе очувању животне средине, здравља људи и показују бригу за друштвену заједницу. Иницијатива подразумева пријаву мере која ће се спроводити у следећој години, а којом ће се постићи конкретна уштеда ресурса или енергије – рекла је Вујовић, додајући да је од пријављених изабрано 10 компанија које ће представити своје мере за 2023. годину.