Влада Холандије помаже развој инфраструктуре у животној средини

Влада Холандије помаже развој инфраструктуре у животној средини

vest-1Данас је одржан састанак између др Стане Божовић, председнице преговарачке групе за Поглавље 27, Животна средина и климатске промене, и Мариел ван Милтенбург, заменице Њ.Е. амбасадора Холандије.

''Влада Републике Србије је у протекле две године успела да реши преко 80% свих проблематичних инфраструктурних пројеката из области животне средине које смо наследили, а који се финансирају из фондова ЕУ. Тренутно Министарство финансира пројектовање и изградњу постројења за третман муља из постројења за пречишћавање отпадних вода и припрема техничку и финансијску подршку за пројектовање и изградњу главног колектора града Лесковца. Проценат пречишћавања отпадних вода у Србији је 8%, а наш циљ, као будуће земље чланице ЕУ је 100%. Подршка међународних институција нам је била и остаће од великог значаја за успешну припрему и реализацију инвестиција у заштиту животне средине и ми смо вам, као Влада Републике Србије, изузетно захвални што је Влада Холандије потврдила своје настојање да ту подршку настави и у будућности.'', истакла је том приликом др Стана Божовић.

Том приликом је потврђена посвећеност Владе Холандије приступању Србије Европској Унији, као и подршка достизању стандарда који се тичу заштите животне средине. Влада Холандије је до сада уложила значајна донаторска средства у развој инфраструктуре у области животне средине и жели да настави добру сарадњу са Владом Србије.

Са тим у вези, заменица амбасадора је потврдила настојање Владе Холандије да обезбеди донаторска средства у износу од  7 600 000 еура за изградњу канализационе мреже за град Лесковац, што ће, како је речено, уједно да представља и замену за национално суфинансирање Републике Србије у пројекту изградње постројења за пречишћавање отпадних вода града Лесковца које финансира Европска Унија.

''Холандија у потпуности подржава процес приступања Србије Европској Унији и ми знамо за изазове са којима се сусрећете, а који се тичу процеса достизања стандарда у области заштите животне средине. Лесковац је један од пројеката који је подржала Влада Холандије и ми желимо да наставимо да инвестирамо у лесковачки регион. Искористила бих ову прилику и да Вас обавестим да је поред холандске компаније која већ послује у Грделици, за инвестиције и отварање нових радних места заинтересовано још холандских компанија.'', истакла је ван Милтенбург.